Szombaton késő este megszületett a döntés az Oroszország elleni eddigi legkeményebb szankcióról. 

A Reuters beszámolója szerint néhány orosz bankot kizárnak a Nemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társaságból (SWIFT), azaz a nemzetközi bankközi elszámolási rendszerből. 

A londoni miniszterelnöki hivatal szombat éjjeli tájékoztatása szerint Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Kanada, Németország, Franciaország, Olaszország és az Európai Bizottság közös közleményben ítélte el az Ukrajna ellen indított orosz háborút, amely a kommüniké szerint a második világháború óta kialakult alapvető nemzetközi szabályok és normák elleni támadás - közölte az MTI szerint a brit kormány, amely szerint a közleményt jegyző országok a dokumentum szerint biztosítani fogják, hogy ez a háború Vlagyimir Putyin orosz elnök stratégiai léptékű kudarcával végződjék. A Telex idézi Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, aki azt mondta, a bankok a kizárásnak köszönhetően nem fognak tudni globálisan működni. A SWIFT-kizárás mellett befagyasztják majd az orosz központi bank eszközeit is, ezzel akadályoztatva Oroszországot abban, hogy „használja a haditőkéjét”.

Azt egyelőre nem lehet tudni, pontosan mely orosz bankokat érinti a szankció, amelyet korábban több ország, köztük Németország és Olaszország sem akart bevezetni. Lényeges, hogy egyelőre a részletekről keveset lehet tudni, majd azok fényében lehet pontosabban megmondani, milyen hatással lesz a lépés az orosz gazdaságra. 

Az pedig, hogy pontosan mi az a SWIFT, kiderül a Deutsche Welle magyar nyelvű rövid videójából. 

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.