A lassan másfél hónapja futó ukrajnai megszállás és Vlagyimir Putyin rendszere ellen is egyre hangosabban tiltakoznak a szakadár tanárok, akik a morális felháborodáson túl, mostanra több szempontból is úgy érezhetik teljesen elszigetelődtek a nyugati világtól. Ez derül ki az Al Jazeera keddi interjújából, amit egy orosz matematikussal készítettek.

Andronik Arutyunov a több Nobel-díjast is kitermelő moszkvai Fizikai és Technologiai Intézet docense, emellett professzorként tanít a Szabadegyetemen és társelnöke az Egyetemi Szolidaritásnak, egy olyan felsőoktatási szakszervezetnek, amely nyíltan elítéli a háborút, és békére szólítja föl az orosz kormányt.

Arutyunov egyike azon kormánykritikus oroszoknak, akik nem hagyták el az országot a befutó szankciók és az erősödő cenzúra ellenére sem. Szakszervezete március 22-én adott ki egy nyilatkozatot amelyben élesen bírálják a kormány intézkedéseit, és "úgynevezett" speciális hadműveletként hivatkoznak a megszállásra.

Ma, amikor a katonai patriotizmus laktanyaszerű propagandáját erőltetik ránk, fontos hangsúlyozni: a valódi hazafiság nem abban áll, hogy szót fogadunk az állami hatóságoknak és jóváhagyjuk mindazt, amit tesznek, hanem abban, hogy az igazságosság, a humanizmus és a béke elveit igyekszünk érvényesíteni hazánkban.

Moszkvában, Szentpéterváron és más kisebb településeken a megszállás megkezdése óta visznek el tiltakozókat, azért mert háborúként hivatkoznak Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai műveletére. A nyilatkozatban több konkrét intézményt is megneveztek, ahol egyetemi tanárokat és diákokat egyaránt kirúgással fenyegetnek az ellenállásuk miatt.

Megosztott társadalom

Az ilyen szintű kiállás viszont közel sem elterjedt, a legtöbb "valódi" szakszervezet egyszerűen nem mer kikezdeni Putyin kormányával, és nem kockáztatják a börtönt, mondta Arutyunov. Velük szemben a kormányt kiszolgáló látszat szakszervezetek nem hogy kritizálják, még meg is támogatják az orosz megszállást.

Az általa "sárgának" nevezett Oroszországi Független Szakszervezetek Szövetségének (FNPR) nyilatkozata, amit a megszállás másnapján hoztak nyilvánosságra, kimondja hogy Ukrajna és kormánya egyértelműen hibás a konfliktus kirobbantásában, és hogy már a 2014-es helyzet is a Nyugat által kontrollált nacionalisták miatt alakult ki.

Hasonló ehhez, az a március 4-én közzétett nyilatkozat is amit 250 egyetemi rektor írt alá, kifejezetten felszólítva az orosz lakosságot, hogy támogassák Putyint és az ő "speciális hadműveletét." Mint ahogy azt korábban már megírtuk, egyes vélekedések szerint Ukrajna bekebelezése nem egyszerűen Putyin megalomániája, hanem sokkal inkább egy az orosz nép által széles körben logikusnak tűnő lépés. Akik felszólalnak a háború ellen, azok a nép szemében is árulókká válhatnak.

Ellehetetlenített tudomány

Arutyunov arról számolt be, hogy az egyetemi tanároknak a fizetése is jelentősen csökkent a háború nyomán. A konfliktus kirobbanása előtt, docensként még havi 1000 eurót kereset, ez mára 750 eurót ér, ami forintban olyan 280-290 ezer forintos fizetést jelent. Arutyunov még a szerencsések közé sorolhatja magát, élethosszra kinevezett professzorként viszonylag biztosított a helye, de elmondása szerint a legtöbb felső vagy közoktatásban dolgozó kollégájának mindössze havi 300 euróból, 110-120 ezer forintból kell gazdálkodnia.

Ezek alapján a fizetések még nagyjából összehangban voltak a magyar felsőoktatás helyzettel, viszont mindkettő elmaradt még a Kelet-európai régió átlagaihoz képest is, derül ki az Átlátszó tavaly októberi cikkéből. Azóta azonban több egyetemen jelentősnek mondható emelések történtek, így az orosz tanári fizetések mostanra jócskán elmaradhatnak a magyar bruttó átlagtól.

A megélhetésen azonban nem az egyedüli probléma, a háború hatására az orosz felsőoktatásnak szinte teljesen le kellett válni a nemzetközi tudományos közösségről. Arutyunov szerint ez azért kifejezetten problémás, mert Putyin kormánya nemzeti tudományt akar, nemzeti történelmet és nemzeti matematikát is. Több együttműködés, mint az orosz orvosok és a nemzetközi COVID kutatók közti, már most befejeződött.

A nemzetközi konferenciákra is jóval nehezebb eljutnia az orosz kutatóknak. Miután a repülőforgalom szinte teljesen leállt Oroszország és Európa között, a megszállás óta csak több naposvonatutakkal, és jóval magasabb költségek mellett látogathatnának konferenciákat, ez pedig a tudományos világ teljes elszigetelődését eredményezheti.

Reménytelen a helyzet

Arutyunov elmondta, hogy nem akar börtönbe menni, de fontos neki hogy a nemzetközi közönség is tudjon róla: nem minden orosz "üldögél és tapsol" Putyinnak. Azt szeretné világossá tenni, hogy sok orosz ellenzi a háborút és békében szeretnének élni inkább.

Sok kollégájához hasonlóan Arutyunov is a maga módján igyekszik segíteni Ukrajnának ahogy csak tud, annak ellenére is, hogy ezzel komoly veszélybe sodorják pozícióikat. Arra kéri külföldi kollégáit, hogy megértsék: tetteik ellenére nem látnak sok reményt a változásra.

...nem látunk jövőt a jelenlegi politikai rendszerben. Sokan próbáltunk változtatni rajta, és egy jobb és békésebb jövőt keresni Oroszország számára, de a tetteink értelmetlenek voltak a kormányapparátussal szemben.

 

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.