Várhatóan vasárnap tárgyalnak az újabb Oroszország elleni szankciókról az uniós politikusok.

A Reuters úgy tudja, hogy bár már több uniós ország lezárta a légterét, napirendre kerülhet a teljes tiltás. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy az orosz gépeknek a teljes EU-s légteret ki kellene kerülniük. 

Szombat délutántól az Egyesült Királyság, Lengyelország, Bulgária, Csehország, Románia, Észtország, Lettország, Litvánia és Szlovénia területéről is kitiltották az orosz repülőket és már akkor sejteni lehetett, hogy újabb országokkal bővül majd a lista. "Nincs repülés az agresszor repülőgépeknek a szabadság égboltján" - tweetelte Ingrida Simonyte litván miniszterelnök, tükrözve Kaja Kallas észt miniszterelnök nyilatkozatát, aki szerint "az agresszor állam repülőgépeinek nincs helye a demokratikus égbolton". A két balti ország Lettországgal együtt összehangoltan jelentette be a tilalmat. Litvánia tilalma különösen nagy hatással lehet, mivel az Oroszországból a kalinyingrádi exklávéba tartó járatok általában egyenesen a kis országon keresztül közlekednek. Oroszország megtorlásképpen számos országot kitiltott a légteréből.

A KLM Airlines szombaton bejelentette, hogy szintén törli az összes Oroszországba tartó járatát.  A KLM szerint az európai szankciók miatt a jövő hétre is törli az összes Oroszországba tartó járatát, és pilótáit az orosz légtér elkerülésére utasítja. A Wizz Air pedig közölte, hogy ideiglenesen - március 1-ig - felfüggesztette Oroszországba induló és onnan érkező járatait az ukrajnai és moldovai légtérzár miatt.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.