Oroszország szombaton újabb rakétatámadási hullámokat indított Ukrajna-szerte, és legalább 14 ember meghalt a keleti Dnyipro város egyik lakóházára mért csapásban. Korábban az Egyesült Királyság közölte, hogy Challenger 2 harckocsikat küld Ukrajnába, hogy segítse az ország védelmét - adta hírül a BBC.

Rishi Sunak brit miniszterelnök szerint a Challengerek, a brit hadsereg fő harckocsijai segítenek majd a kijevi erőknek visszaszorítani az orosz csapatokat. A Kreml erre úgy reagált, hogy több fegyver biztosítása Kijevnek az orosz hadműveletek fokozódásához és még több civil áldozathoz vezetne.

Zelenszkij: Még több fegyver kell

Szombaton - egy olyan napon, amikor az ukránok az  ortodox újévet ünneplik - Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy a polgári célpontok elleni orosz támadásokat csak akkor lehet megállítani, ha Ukrajna nyugati partnerei biztosítják a szükséges fegyvereket.

Mi volna szükséges ehhez? Azok a fegyverek, amelyek partnereink raktáraiban vannak, és amelyekre katonáink már annyira várnak

- mondta esti videóbeszédében az ukrán elnök, hozzátéve, hogy erői az Ukrajnára kilőtt 30 orosz rakéta közül több mint 20-at megsemmisítettek.

Súlyos rakétatámadás Dnyipróban

A pusztító dnyiprói csapás egy kilencemeletes épület bejáratát találta el, több emeletet parázsló törmelékké változtatva, és 73 sérültet, köztük 14 gyermeket hagyva maga után - közölték ukrán tisztviselők -, ami valószínűleg az elmúlt hónapok legsúlyosabb támadása volt.

A BBC beszámolója szerint jelentős tömeg gyűlt össze a mentési munkálatokat figyelve a becsapódás helyszínén, míg mások a mentőkhöz csatlakozva kétségbeesetten keresték a túlélőket. 

Zelenszkij beszédében azt mondta, hogy a romeltakarítás Dnyiproban egész éjjel folytatódik:

Minden emberért, minden életért harcolunk.

Eddig 38 embert mentettek ki az épületből, köztük hat gyermeket - közölték a hatóságok. Arról egyelőre nincs információ, hogy a lakóház miért vált a támadás célpontjává, mivel a legközelebbi erőműtől jóval távolabb van.

A második hullámban támadott célpontok közé tartozik Odessza, Harkiv, Krivij Rih, Lviv, Ivano-Frankivszk, Ternopil, Mikolajiv és a főváros, Kijev is, de robbanások hallatszottak a közép-ukrajnai Vinnicja megyében is. Az infrastruktúrában, ezen belül az áramszolgáltató létesítményekben újabb károk keletkeztek.

Nem tudnak védekezni ellene

A szombat reggeli rakétatámadásban, amely Kijevet és Harkivot érte, a jelentések szerint senki sem sérült meg, de Kijev környékén a rakéták darabjai tüzet okoztak egy helyen, és épületekben is károk keletkeztek.

A rakétatámadás előtt Kijevben teljesen szokatlan módon nem szólaltak meg a szirénák, nem volt légiriadó. A légierő szóvivője, Jurij Ihnat ezt azzal magyarázta, hogy az orosz rakéták valószínűleg északról, magas, ballisztikus röppályán érkeztek.

Mint az Ukrajinszka Pravda hírportálnak elmondta: Ukrajnának nincs képessége ballisztikus rakéták azonosítására és lelövésére.

A kijevi katonai közigazgatás közleménye szerint a reggeli rakétatámadás a főváros egy infrastrukturális létesítményét érte. Az Ukrenerho ukrán áramszolgáltató fokozott tempóban dolgozik a károk elhárításán.

A DTEK, a legnagyobb ukrán magán áramszolgáltató vállalat vészhelyzeti áramszünetet léptetett életbe Kijevben, Kijev környékén és Odesszában.

Andrij Jermak, a kijevi elnöki hivatal vezetője a rakétatámadások után határozottan kijelentette: "Az oroszok terroristák, és mindenért megbűnhődnek. Mindenki - kivétel nélkül". Hozzátette, hogy az ukrán légierő tudja a dolgát. "Vissza fogunk csapni" - mondta.

Bő egy hónap múlva érkezik el a tragikus évforduló: 2022. február 24-én vette kezdetét az orosz invázió Ukrajna ellen.