A panaszt Ziobro még kedden benyújtja. Ez ügyben Litvánia példáját követi. A lengyel főügyész egyeztetett a litván főügyésszel, megállapodtak az eljárás kapcsán folytatandó együttműködésükről.

Ingrida Simonyte litván kormányfő hétfőn jelentette be, hogy országa az ICC-hez fordul azon "háborús és emberiesség elleni bűntettek kapcsán, amelyeket Oroszország és Fehéroroszország követ el Ukrajnában".

A lengyelországi sajtó szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már vasárnap közölte, hogy Ukrajna panaszt nyújtott be az ICC-nél Oroszországgal szemben, ebben Moszkva felelősségre vonását szorgalmazza "az emberirtás fogalma megmásítása miatt", mely manipuláció révén Moszkva az Ukrajna iránti agressziót igazolná Kijev szerint. A panaszban azt is kérik, hogy a törvényszék sürgősen rendelje el az ukrajnai orosz hadművelet beszüntetését.

Mélanie Joly kanadai külügyminiszter is kedden jelentette be: Kanada az ICC-hez fordul, hogy a testület vizsgálja ki, Oroszország követett-e el emberiesség elleni és háborús bűnöket Ukrajnában - írja az MTI.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.