Egy március közepén-végén végzett felmérés első számú tapasztalata az, hogy az amerikaiak nagy többsége (65 százaléka) napi szinten követi az orosz invázió híreit, ami magasabb arány, mint a vietnámi háború utolsó szakaszában - idézi a közvélemény-kutatást az Euronews.

A többség szerint az első fontossági helyen a demokrácia védelme, másodikon pedig az amerikai katonai erő felmutatása szerepel.

Az amerikai vagyonokat és befektetéseket mindössze a megkérdezettek három százaléka félti a háborútól. Fél százaléknál is kevesebben tartanak attól, hogy a katonai csapások elérhetik az USA területét is. A kétpárti többség továbbra sem kívánja amerikai csapatok Ukrajnába küldését, még a konfliktus elhúzódása esetén sem.

Mindkét tömb erőteljesen támogatja az ukrán hadsereg ellátását, de hangsúlyosan csak védelmi eszközökkel. Ugyanakkor 74 százalékuk szerint végül az amerikai részvétel elkerülhetetlen lesz. Ha az orosz invázió nem szűnik meg, akkor enyhe többség támogatná az Ukrajna feletti repüléstilalmi zóna elrendelését. Ez jelentős kockázatvállalás, mert eközben 86 százalékuk tart a magas nukleáris rizikótól.

Oroszországot a republikánusok kevésbé tartják ellenséges országnak, mint a demokraták, és a teljes közvélemény harmada nem is biztos abban, hogy Moszkva ellenséges rendszer az USA-val szemben. Ukrajnáról egyötödük úgy tudja, hogy Kijev szövetségese Washingtonnak (nem az), és a 'baráti' jelzőt csak a megkérdezettek 54 százaléka fogadja el.