Az orosz fél március 13-án vasárnap arról számolt be, hogy sikerült előrelépni az ukránokkal folytatott tárgyalásokon az ukrajnai konfliktus renezéséről - jelentette a Moscow Times. Leonyid Szluckij, az orosz parlament, a Duma külügyi bizottságának elnöke, a Fehéroroszországban folyó tárgyalásokon részt vevő orosz delegáció egyik befolyásos tagja azt mondta az állami RT televízióban, hogy "jelentős előrehaladást" értek a tárgyalások több fordulója nyomán.

Ha összehasonlítjuk azokat az álláspontokat, amelyeket a két delegáció a tárgyalások kezdetén elfoglalt, akkor ehhez képest jelentősen előreléptünk - mondta a politikus. A személyes várakozása az, hogy ezzel a lendülettel a következő néhány napban eljuthatnak egy egységes álláspontra, amelyet mindkét delegáció elfogadhat és aláírhat.

A belorusz-ukrán határ fehérorosz oldalán folyó tárgyalások két hete tartanak és néhány napja a két ország külügyminiszerei is találkoztak Törökorszában. Az utóbbival kapcsolatan Vlagyimir Putyin orosz államfő azt mondta a fehérorosz kollégájával, Alekszandr Lukasenkával folytatott tárgyalásán a tévé nyilvánossága előtt, hogy pozitív elmozdulást lát az ukrán fél részéről az orosz feltételek teljesítése felé, amelyekhez a harcok befejezését kötik.

Szintén mácius második vasárnapján a Twitteren üzent Mihailo Podoljak, az ukrán államfő, Volodimir Zelenszkij egyik vezető tanácsadója. Azt írta, hogy az oroszok végre abbahagyták az ultimátumok adását és ehelyett "figyelmesen meghallgatják" az ukrán kormány szempontjait. Maga Zelenszkij egy nappal korábban, szombaton azt mondta, hogy Oroszország "alapvetően eltérő hozzáláással" kezeli a tárgyalásokat, mint korábban.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.