Az Európai Unió vezetői fontolgatják, hogy az uniónak tárgyalásokat kellene indítania az illetékes orosz szervezetekkel a Szputnyik V koronavírus-oltás váráslásáról - írja Moscow Times, átvéve a Reuterst hírét.

A hírügynökség EU-s diplomáciai forrásokra és tisztségviselőkre hivatkozik. Ha megkezdődnek az egyeztetések, az 180 fokos fordulatot jelent Brüsszel hozzáállásában, ugyanis eddig nyilvánosan propagandakampánynak minősítették az oroszok erőfeszítéseit, hogy oltásukat eladják a világpiacon.

Eközben azonban nem szűnnek a bírálatok az EU lassan hömpölygő oltási kampányával szemben. Két uniós tagállam, Magyarország és Szlovákia elétreve az EU közös oltásbeszerzéseitől már megállapodott Moszkvával a Szputnyik V szállításáról. Négy uniós ország arra kérte az európai vezetést, hogy kezdjen tárgyalásokat az orosz oltás beszerzéséről - állítja a Reuters nevük elhallgatását kérő brüsszeli hivatalnokokra hivatkozva, akik részt vesznek a gyógyszergyártókkal a vakcinákról folyó tárgyalásokon.

Lépnének a svédek

Olaszország azt fontolgatja, hogy az ország legnagyobb bioreaktorában fognak Szputnyik V-t keverni - mondta a hírügynökségnek szintén egy uniós tisztviselő. A napokban a Bloomberg jelentette, hogy a svájci Adienne Pharma & Biotech SA megállapodott az oroszokkal arról, hogy olaszországi üzemében gyártani fogja az orosz oltást, ami rövid időn belül meg is kezdődhet.

Orosz források szerint Rik Daems, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke tárgyalt a Szputnyik szállításának lehetőségéről Moszkvában Vjacseszlav Volodinnal, az orosz parlament elnökével. A vakcinát jelenleg vizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a forgalmazási engedély megadásának előfeltételeként. Ha meglesz az engedély, akkor várhatóan a tagállamok két csoportra oszlanak majd: egyikük elfogadja, másikuk nem az orosz oltást - vélik a Reuers forrásai. Svédország oltáskoordinátora azt mondta, hogy országa már juniusban vásárolna a Szputnyikból, ha az megkapná az EMA engedélyét.

Megjött a hivatalos bejelentés is

Oroszország olasz, spanyol, francia és német cégekkel állapodott meg a Covid-19 ellen kifejlesztett Szputnyik V gyártásáról, és kész megkezdeni a szállítást azokba az uniós országokba, amelyek engedélyezik e vakcina alkalmazását - jelentette be hétfőn az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI).

Az orosz szuverén alap közleménye szerint más cégekkel is folynak tárgyalások a gyártási kapacitások bővítéséről, ami az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyását követően lehetővé teszi majd a Szputnyik V-nek az egységes európai piacon való terítését - írta az MTI.

Az RFPI március 4-én jelentette be, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) megkezdte a Szputnyik V úgynevezett folyamatos értékelését (rolling review).

Március 9-i közlés szerint az RFPI a luganói székhelyű Adienne Pharma & Biotech céggel állapodott meg a vakcina olaszországi gyártásáról.

A TASZSZ, Brüsszelből, egy szintén névtelenül nyilatkozó diplomáciai forrást idézve azt írta, hogy az Európai Bizottság annak érdekében kíván megállapodni az RFPI-vel, hogy ellenőrzése alá vegye az első orosz vakcinának a unióba való szállítását és ottani elosztását. A informátor szerint a tagállamok önállóan nem köthetnek megállapodást azokkal a szállítókkal, amelyekkel az unió már leszerződött. A tárgyalások egyelőre nem kezdődtek meg. Szputnyik V-t az EU tagállamai közül Magyarország és Szlovákia vásárolt, és Csehország is kifejezte beszerzési szándékát.

Kirill Dmitrijev, az RFPI vezérigazgatója szerint Oroszországban eddig 3,5 millió ember kapta meg a Szputnyik V vakcina mindkét komponensét. Ezzel szerinte Oroszország az élen áll Európában a befejezett kúrában részesült lakosok számát tekintve, és ebből a szempontból a világ öt vezető országa közé tartozik Kínával, az Egyesült Államokkal, Indiával és Izraellel együtt.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak kijelentette: a vakcináció ügyének átpolitizálása nem állítja meg Oroszország arra irányuló törekvését, hogy kielégítse az oltóanyag iránti növekvő igényt. Elismerte, hogy a gyártási kapacitások ezzel nem tudnak lépést tartani.

Oroszországban a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 9437-tel 4 400 045-re emelkedett.

A napi növekmény 0,21 százalék, az új esetek 11,4 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 306 368-ra csökkent, míg a halálos áldozatoké 404-gyel 92 494-re nőtt, a felépülteké pedig 8447-tel 4 003 576-ra emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 115,5 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 280 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 506 640 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.