Dmitrij Medvegyev az orosz főváros vonzáskörzetében lévő Gorkiban, rezidenciáján találkozott Jurij Bojkóval, az ukrán miniszterelnök első helyettesével. A megbeszélésen jelen volt Igor Suvalov, az orosz kormányfő első helyettese is. A küldöttségek ezt követően kezdték meg tárgyalásaikat.

Medvegyev előzőleg, kedden telefonon beszélt ukrán kollégájával, Mikola Azarovval. Az orosz kormányfő szerint arról állapodtak meg mind az ukrán elnökkel, mind a miniszterelnökkel, hogy "az együttműködés továbbvitele érdekében folytatják a munkát minden területen". Orosz sajtóértesülések szerint Moszkva beleegyezett abba, hogy Ukrajna csak a jövő év első negyedében fizesse ki az idei év utolsó három hónapjában vásárolt orosz földgáz árát.

Az orosz miniszterelnök azt is elmondta, hogy a hadi és az űriparért felelős helyettese, Dmitrij Rogozin nemrég meglátgatott egy sor ukrajnai vállalatot. Azt vizsgálta, hogyan lehet intenzívebbé tenni Moszkva és Kijev védelmi és űripari együttműködését. Dmitrij Medvegyev közölte, hogy ennél is tovább kell lépniük, majd kifejtette: meggyőződése, hogy az ukrán kormányküldöttség látogatása kellő lendületet ad azoknak a folyamatoknak, amelyekben nem volt előrelépés. Az orosz kormányfő is hangoztatta, hogy Ukrajna Oroszország stratégiai partnere marad.

Az ukrajnai tüntetésekkel kapcsolatban Medvegyev óvatosan fogalmazott, amikor Jurij Bojko miniszterelnök-helyetteshez fordulva azt mondta: "Önöknél most meglehetősen intenzív politikai időszak zajlik." Hangoztatta ugyanakkor, hogy Moszkvában figyelmesen követik a szomszédos országban zajló eseményeket, de hozzátette, hogy "ez vitán felül Ukrajna belügye".

Vlagyimir Putyin hétfőn jereváni látogatása során ennél messzebbre ment. Azzal vádolta meg az ukrán ellenzéket, hogy a szélsőséges erők tevékenységét leplezi. Úgy vélte, hogy a vasárnap Kijevben történtek inkább pogromokra, mint forradalomra hasonlítanak és azt mondta, hogy az ukrán ellenzék akciójának kevés köze van Kijev és az Európai Unió kapcsolataihoz.

Az orosz államfő szóvivője közölte, hogy Vlagyimir Putyin szerdai programjában nem szerepel a találkozó a Moszkvában tárgyaló ukrán küldöttséggel. Dmitrij Peszkov azt nem tudta megmondani, hogy az elnök a közeljövőben személyes megbeszélést folytat-e ukrán kollégájával. Kijevben ugyanakkor jelezték korábban, hogy Viktor Janukovics kínai látogatását követően Moszkvába készül.