Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orosz gyártmányú űrhajók nem fognak a nemzetközi űrállomásra (ISS) amerikai űrhajósokat szállítani azt követően, hogy 2019 áprilisában lejár Oroszország és az USA erre vonatkozó szerződése - idézte a Moscow Times Jurij Boriszov miniszterelnök-helyettest, aki egyben a kormányon belül felel az ország védelmi és űriparáért.

Moszkva és Washington kapcsolata azóta romlott meg, hogy az Oroszország 2014 tavaszán leválasztotta a Krím félszigetet Ukrajnáról, az oroszbarát szeparatisták oldalán beavatkozott a Délkelet-Ukrajnában kibontakozott polgárháborúba, majd internetes akciókkal megpróbálta befolyásolni a 2016-os amerikai elnökválasztást. Az oroszok az utóbbi két állítást tagadják.

Szoros határidő

Az űrkutatás azon ritka területek közé tartozik, amelyeket nem érintettek az USA szankciói, illetve az ezekre adott orosz válaszlépések. A NASA asztronautái az amerikai űrsiklóprogram lezárását követően, azaz 2011 óta Szojuz rakéták (képünkön) kabinjaiban jutottak fel az ISS-re.

Azzal, hogy Moszkva nem hajlandó hosszabbítani, nyomás alá kerül az amerikai űrhivatal, amely szintén 2019 áprilisától akar embereket juttatni a világűrbe Elon Musk üzletember SpaceX Crew Dragon kereskedelmi űrhajóján. Úgy tűnik, mostantól szigorúbbá vált ez a határidő, mert máshogy nem lesz majd módjuk embert küldeni Föld körüli pályára.

A fotó forrása: Kirill Kudryavtsev/AFP