Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szerdán az orosz pénzügyminisztérium 13,6 milliárd dollárnyi (5355 milliárd forintot) államadósságkibocsátást hajtott végre. Ekkora egyösszegű eladósodást még soha nem lépett meg Oroszország. Minderre pedig azért volt szükség a brit védelmi minisztérium szerint, hogy az orosz szempontból egyre rosszabbul álló ukrajnai háború költségeit fedezze Vlagyimir Putyin rezsimje.

Legutóbbi hírszerzési jelentésében a védelmi minisztérium arra figyelmeztetett, hogy a felvett hitel kulcsfontosságú az orosz háborús kiadások fenntartásához. Bár a felvett összeg nagysága azt mutatja, hogy Moszkva egyelőre úgy látja, hogy elvisel egy ekkora adósságot a költségvetés, de a jövőben ez súlyos fizetési válságot okozhat Oroszországnak – számolt be az Evening Standard.

„Oroszország 2023-ra bejelentett nemzetvédelmi kiadásai a tervek szerint mintegy 5 billió rubelre (33 075 milliárd forintra) rúgnak majd, ami több mint 40 százalékos növekedést jelent a 2021-ben bejelentett 2023-as előzetes költségvetéshez képest” – értékelte a brit védelmi tárca az orosz lépést. Szerintük drága az adósságkibocsátás a háború és a szankciók miatti bizonytalan időszakban.

Miután Ukrajnában súlyos kudarcokat szenvedett, Oroszország több rakétacsapást hajtott végre, amelyek állítólag az ország energiarendszerének csaknem felét tönkretették. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban azt mondta, hogy jelenleg mintegy 10 millió ember van áram nélkül a háború előtti 44 milliós lakosságú országban. Elmondta, hogy a hatóságok egyes területeken kényszerített áramszüneteket rendeltek el.

„Az agresszor ország hivatalosan is elismerte, hogy az a célja, hogy tönkretegye az energetikai infrastruktúránkat, és az ukránok áram és fűtés nélkül maradjanak” – közölte az ukrán nemzeti hálózatüzemeltető, az Ukrenergo. Szerintük Oroszország októberben és novemberben hat nagyszabású rakétatámadást indított Ukrajna energetikai infrastruktúrája ellen. A rakétatámadásokra építő hadviselés a háború legköltségesebb formája.