Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Zaharova több orosz tisztségviselővel együtt arra reagált, hogy az illetékes ukrán fellebbviteli bíróság szerdán személyi kezességvállalás ellenében szabadlábra helyezte a tavaly májusban hazaárulás vádjával letartóztatott, orosz-ukrán kettős állampolgárságú Visinszkijt, a RIA Novosztyi Ukraina hírportál főszerkesztőjét. Az újságíró nem ismerte el bűnösségét, őrizetbe vételét pedig provokációnak minősítette.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke nagyszerű hírnek nevezte Visinszkij feltételes szabad lábra helyezését, és kifejezte reményét, hogy "ez nem egy epizód", és hogy "rendszerszerű változások történtek az ukrán fél hozzáállásában". Leonyid Szluckij, az alsóházi külügyi bizottsági elnök a TASZSZ-nak nyilatkozva azt mondta, hogy az újságírót hamis vád alapján, Petro Porosenko előző ukrán elnök oroszellenességének szellemében, pusztán a szakmai tevékenysége miatt állították bíróság elé. Ő is bizakodásának adott hangot, hogy az új kijevi vezetés konstruktív hozzáállása a kétoldalú viszony más területeire is kihat majd.

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos azt mondta, a bíróság ítélete nyomán remény van rá, hogy az újságíró ügye objektív elbánásban részesül.

Az orosz EBESZ-küldöttség a Twitteren üdvözölte a fejleményt, amelyet az igazság győzelmének nevezett.

Visinszkij feltételes szabadlábra helyezését megfigyelők egy, többtucatnyi orosz és ukrán foglyot érintő csere lehetséges nyitányának tekintik, amiről az elmúlt hetekben a színfalak mögött intenzív egyeztetés folyt.