A Gazprom által bejelentett műszaki hibák miatt leállított Északi Áramlat 1 vezetéket Oroszország a szankciók feloldásáig lekapcsolja. Mindaddig így marad ez - írja a Financial Times orosz forrásokra hivatkozva, amíg a „kollektív nyugat” fel nem oldja a Moszkva elleni szankciókat az ukrajnai invázió miatt.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője az Európai Uniót, az Egyesült Királyságot és Kanadát hibáztatja amiatt, hogy Oroszország eddig nem szállított gázt a Szentpétervárról induló, Németországig futó tengeri vezetéken, de Peszkov Interfax hírügynökségnek mondott megjegyzései, miszerint az EU vonja vissza a szankcióit, cserébe Oroszország újraindítja a  kontinensre a gázszállítást, új szintet nyitnak a konfliktusban. 

A FT cikkében az olvasható, hogy Peszkov a nyugati országokat vádolta meg „zűrzavar” okozásával, mivel a szankciókra hivatkozva megtagadták, hogy a Gazprom a gáztranzizhoz szükséges turbinajavításokhoz lehívhassa a jogi garanciáit. Ezt most azzal fejelte meg, hogy az egye növekvőnek tűnő európai energiaválságra utalva arról beszélt, hogy a gázhoz jutásnak a szankciók feloldásán keresztül vezet az út.

Nyilvánvalóan egyre rosszabb az emberek, üzletemberek és vállalatok élete Európában, ahol a hétköznapi embereknek egyre több kérdésük lesz a vezetőikhez

- mondta Vlagyimir Putyin szóvivője.

Németoszág már a múlt héten pénteken - amikor híre jött, hogy az oroszok megnyitják újra a z ÉÁ-1 gázcsapjait - azt közölte, hogy az idei évben már egyáltalán nem számol az orosz gázzal. A múlt hét közepén pedig az Európai Bizottság fogadkozott, hogy az EU a lehető leghamarabb maga mögött hagyja az orosz gáz-kapcsolatokat.