Az orosz hadsereg április 19-én jelentette be, hogy az Ukrajna ellen indított „speciális katonai műveletei” fókuszát a kétfrontos – Kijev elleni és donbaszi – támadásról az utóbbira korlátozza. Ezt követően a délkelet-ukrajnai front teljes hosszában Izjumtól Mikolajivig tüzérségi bombázásba kezdett. A nagy erejű támadás, a front áttörésére azonban elmaradt – kezdi a Financial Times a friss katonai elemzések alapjául szolgáló hadi helyzet bemutatását.

A viszonylag halvány intenzitású csatározások során az oroszok lassan mozdulnak előre a harcmezőn, annak ellenére, hogy az ukrán főváros térségéből kivont erőiket átcsoportosították Donbaszba, erősebb koncentrációt kialakítva. Sok minden nem világos a külső megfigyelők előtt, ezen belül, például semmi sem tudni az ukrán hadsereg egyesített hadműveleti erejéről, amely ebben a régióban harcol a Krím félsziget 2014-es orosz annektálása óta.

Az jó ideje világos, hogy az orosz hadsereg – amely nem is olyan régen még pariban volt az USA haderejével – botladozik Ukrajnában. Az oroszok minimális előrehaladást értek el – véli egy amerikai védelmi minisztériumi tisztviselő, aki szerint a legjobb szó esetenként inkább a „halovány” lenne. Az orosz katonai doktrína szerint a hadseregnek 20 nap alatt 200 kilométerre kell behatolnia az ellenséges területre, ám ehelyett 28 nap alatt 25 kilométert haladtak – mondja Olekszij Aresztovics, az ukrán államfő, Volodimir Zelenszkij egyik katonai tanácsadója.

Orosz előnyök

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az oroszok feladták volna a teljes donbaszi és kerszoni régió – az utóbbi Ukrana déli, Azovi-tenger menti része – megszerzését. Már a hazai közönségnek szánt propaganda megváltozása is arra utal, hogy hosszú háborúra készülnek. Korábban a „különleges katonai akcióról” szóló szöveg ment, ami azt sejtette, hogy a hadsereg bevonul Ukrajnába és semmi perc alatt végez az ottani dolgával. Az elmúlt időszakban a nemzeti túlélésről beszélnek, amit a Nyugat által támogatott ukránok veszélyeztetnek.

És ebben a játszmában komoly aduik vannak az oroszoknak. Nem sokat árul el a hadműveletek tempója, amikor két viszonylag kiegyenlített erejű fél harcol egymás ellen egy óriási területen – mondja Sam Cranny-Evans, a brit RUSI védelmi kutatóintézet elemzője. Az egyik oldalon egy jól motivált fél, a másikon rosszul motivált, nem jól vezetett fél harcol, de az utóbbi jobban felszerelt haditechnikával. Nem lehet megválaszolni azt a kérdést, hogy ilyen körülmények között mi a háború "megfelelő" tempója.

Ne feledjük el – tette hozzá a szakértő –, hogy az oroszok a háború kezdete óta olyan mélyen nyomultak be Ukrajnába, ami egy Észtország nagyságú területnek felel meg. Ez azt mutatja, hogy a Baltikumot le tudták volna rohanni pár nap alatt.

Szándékos lassúság

Az oroszok lassúsága legalább annyira szándékos lehet, mint amennyire az ukrán ellenállás lassítja le őket – folytatja a kutató. A tüzérség vált az orosz hadsereg ütőkártyájává. Erre támaszkodva érhetnek el eredményeket a harcmezőn, ám ez természeténél fogva lassú mozgást feltételez, mert kiszolgáltatott az lőszer- és más eszközutánpótlás nehézségeinek.

A hagyományos orosz katonai doktrína szerint a heves tüzérségi előkészítést gyors harckocsi- és gyalogsági támadás követi, ám ehhez a márciusi veszteségek nyomán híján vannak az eszközöknek. Emellett NATO-szakértők szerint az orosz parancsnokokat a kezdeti kudarcok „bölcsebb” viselkedésre késztethetik. A tüzérségben 5:1 az orosz fölény, így vélhetően az ukrán fél szisztematikus meggyengítésére próbálják használni ezt a fegyvernemet, abban bízva, hogy „megpuhíthatják” az ellenségüket.

Ez azt jelentené, hogy az ukránok kifogynának a munícióból és az egyéb utánpótlásból, ami könnyű ellenféllé tenné őket. Egy amerikai szakértő egyetért azzal, hogy az orosz hadsereg célja az ukrán erők erodálása lehet, ám tudomása szerint a nyugati katonai támogatást eddig nem tudták megakadályozni. Az Ukrajna belső részein belül támadott célpontok – vasúti csomópontok, más infrastrukturális létesítmények – jelzik, hogy az utánpótlás szisztematikus rombolására törekszenek. A háborúnak ez a szakasza bőven belenyúlhat a nyárba.