Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Szverdlovszk városában élő Jevgenyija Kuzevanova gyűjtést indított annak érdekében, hogy a befolyó pénzből elsősegélykészleteket, tartós élelmiszereket, meleg ruhát és más eszközöket vásároljanak a frissen besorozott orosz katonáknak – írja a Moscow Times. A Segítség a katonáknak nevű civil szervezet, amit vezet Kuzevanova, csak egy a sok hasonló kezdeményezés közül, amely alapvető ellátmányt gyűjt a szeptember végén elrendelt mozgósításban besorozott katonáknak.

Az orosz hadsereg részben az Ukrajnában elszenvedett nagy vesztésegek miatt, részben a rossz irányítás, részben a korrupció miatt kézen-közön eltűnő felszerelés miatt lehet gondban a hirtelen rászakadó több tízezer ember ellátásában. A becslések szerint a védelmi tárca költségvetése évi 66 milliárd dollár (ami a teljes éves magyar GDP fele). A civil szervezetek megjelenés azt mutatja, hogy nem tudják megfelelő ellátmánnyal – élelemmel, egészségügyi készlettel, meleg ruhával – harcba küldeni az embereket.

Egy, a napokban megjelent videófelvételen, amelynek hitelessége nem bizonyított, az látható, amint egy tiszt egy frissen besorozott katonának azt mondja, vásárolja meg az elsősegélykészletét, mert azt nem kap. Vegyen olyan kötszert is, amellyel a lőtt sebeket el lehet látni, amíg meg nem érkezik a felcser. A civilek megjelenés máris meglátszik a katonai felszerelések árán.

Irány a csillagos ég

Például a 6B45 golyóálló mellényt - amely elvileg alapfelszerelés az orosz hadseregben és a gyártója azt állítja, hogy egy Kalasnyikov gépkarabélyból akár tíz méteres távolságból kilőtt golyót is megfogja - 40 ezer rubelért (280 ezer forint) lehetett megvenni a napokban az Avito online piactéren. Ehhez kevésnek tűnik az a bevétel, amire a civilek részben adományokból, részben mindenféle kacat internetes értékesítéséből számíthatnak.

A felszerelés mellett a civil gyűjtők fotókat és leveleket küldenek a katonáknak - az utóbbiakat sokszor gyerekek írják –, hogy erősítsék a harcosok morálját. Sokszor választ is kapnak a besorozottaktól – mondja Kuzevanova.