Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Anasztászia és Oleg akkor döntötte el, hogy összeházasodik, amikor Oleg megkapta a behívóját az Oroszországban elrendelt mozgósítás keretében. Mint mondják, tervezték az esküvőt, ez a körülmény csak arra késztette őket, hogy felgyorsítsák a dolgot - írja a Moscow Times riportjában. A magyarázat szomorú: ha Oleg elesik a fronton, akkor a családját ötmillió rubel (34 millió forint) illeti meg, a házasság ezzel egyfajta életbiztosítássá vált.

A 20 éves Anasztászia azt mondja, egyszerre volt boldog az esküvőn, amit a család jelenléte nélkül, kutyafuttában bonyolítottak le azon a katonai bázison, ahol Oleg szolgál, és egyszerre érezte nagyon furcsán magát. Nem így képzelte a lagzit.

Bár kevés adat áll rendelkezésre az Oroszországban kötött házasságokról, a közösségi médián megjelenő hírek alapján megugrott a házasságkötések száma a mozgósítás elrendelése óta. Oleghez hasonlóan sok férfi igyekszik megkötni ezt a fajta "életbiztosítást" választottja számára.

Kétharmados növekedés

A Szverdlovszki  régióban 65 százalékkal ugrott meg a házasságkötések száma a mozgósítás kihirdetése után két hétben. A távol-keleti Habarovszki régióban 60 százalékos növekedés regisztráltak szeptember utolsó hetében. Az Omszki régióban a helyi média hírei szerint buszokkal szállították a menyasszonyokat a katonai bázisokra, ahol vőlegényeik szoltálnak.

Az orosz törvények szerint a házasodni akaróknak egy hónapot várniuk kell, miután bejelentették az illetékes hivatalnál ezt a szándékukat, ám a mozgósításról szóló törvény felmentést ad a behívottaknak ez alól a szabály alól. Ez a hatóságok igyekeznek is kihasználni, PR-célokból némi felhajtást csinálnak az esküvők körül.

A házaspároknak járó szociális juttatások régiónként eltérőek, de jellemző a tömegközlekedés ingyenessége, egy egyszeri 300 ezer rubeles (kétmillió forint) juttatás, illetve a jobb egészségügyi ellátás. Bár a juttatások fontos szerepet játszanak a friss házasságokban sokan hangsúlyozzák, hogy elfogadják azokat az érveket (az Ukrajnában élő oroszok védelmét stb.), amelyek alapján a Kreml elindította az Ukrajna elleni háborút.