Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszországban az éves infláció március 18-ra 14,53 százalékra gyorsult, ami 2015 novembere óta a legmagasabb érték, az egy héttel korábbi 12,54 százalékról - közölte szerdán az ország gazdasági minisztériuma a Reuters szerint. A nyugati szankciók hatására a rubel árfolyama elporladt, ami az árakat az egekbe repítette.

Az infláció erősen felgyorsult, mivel a valuta március elején történelmi mélypontra esett, és az áruk széles - az alapvető élelmiszerektől az autókig - skálája iránti kereslet meredeken emelkedett, mivel arra számítottak, hogy az árak tovább emelkednek. Végül ez kiegészülve a szankciós hatásokkal egy öngerjesztő folyamattá gyorsult: a növekvő kereslet szűkítette a kínálatot, ami felgyorsította a keresletet.

A március 18-ig tartó héten az oroszországi heti infláció kissé lelassult, 1,93 százalékra az egy héttel korábbi 2,09 százalékról, így a fogyasztói árak éves szinten 7,67 százalékra emelkedtek - derült ki a Roszsztat statisztikai hivatal szerdán közzétett adataiból. A március 18-ig tartó héten a bébiételektől a gyógyszerekig szinte minden termék ára meredeken emelkedett, a cukor és a hagyma ára több mint 13 százalékkal nőtt.

A központi bank, amely 4 százalékos éves inflációs célt tűzött ki maga elé, márciusban 20 százalékon tartotta az irányadó kamatlábat, és figyelmeztetett az infláció közelgő megugrására, valamint a fenyegető gazdasági zsugorodásra. A bank várakozásai szerint az infláció 2024-re lassul a célértékre. 

A rubel árfolyamát Oroszország most az aranyfedezet növelésével próbálja stabilizálni, valamint kétségbe esett lépésekkel próbálnak devizát szerezni. A szankciók részeként a devizatartalékaihoz nem fér hozzá Moszkva, így Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy az energiahordozókért csak rubelben fizethetnek a külföldi importőrök. Ezzel mesterségesen próbálja növelni a rubel iránti keresletet gerjeszteni, hogy emelkedjen az árfolyam. A piaci szereplők viszont nem látnak lehetőséget arra, hogy a dollár és euró helyett az orosz fizetőeszközt használják az importügyleteiknél.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.