Az orosz milliárdosok 2021-ben az év eddig eltelt részében 145 milliárd dollárral (47 ezer milliárd forint, az éves magyar GDP-t megközelítő összeg) növelték becsült vagyonukat, ami azt jelenti, hogy javaik nettó értéke 30 százalékkal ugrott meg a tavalyi azonos időszak adatához képest - írja az amerikai Forbesra hivatkozva a Moscow Times.

A növekedés annak köszönhető, hogy a dúsgazdag oroszok hasznot húznak a világgazdaság fellendüléséből. Összes vagyonukat a gazdagok sorsát figyelő magazin 630 milliárd dollárra becsüli. Hiába bővült azonban jelentősen az orosz milliárdosok vagyona, amerikai és indiai  "kollégáiké" még jobban nőtt, így csak harmadikok lettek ebben az összehasonlításban.

A legjobb eredményt Tatjana Bakalcsuk érte el, Oroszország leggazdagabb asszonya, a Wildberries online kiskereskedő vállalkozás alapítója. Az ő vagyonát 13 milliárd dollárra (4,2 ezer milliárd forint) becsüli a Forbes. Az olajban, földgázban és a pénzügyi befektetésekben utazó milliárdosok is szépen növelték nettó vagyonukat.

Eközben az átlag oroszok továbbra is nehéz időket élnek. Az életszínvonal 2013 óta nagyjából 10 százalékkal csökkent és a visszatért infláció ott is megkeseríti a háztartások életét. Az egyenlőtlenség terén Oroszország élen áll a világ országaival összehasonlítva: egy korábbi felmérés szerint az 500 leggazdagabb orosz rendelkezik az lakosság vagyonának 99,8 százaléka felett.