Az orosz jegybank igazgatótanácsa pénteken tartott ülésén 50 bázisponttal, 5,00 százalékra húzta fel az alapkamatot a gyenge rubel, a magas infláció és a geopolitikai kockázatok közepette, és jelezte, hogy további kamatemelés is jöhet – írja az MTI.

Az elemzők többsége arra számított, hogy a testület csak 25 bázispontos kamatemelést hajt végre.

Márciusban is meglepetést okozott a jegybank a 25 bázispontos emeléssel, ugyanis az elemzők többsége arra számított, hogy a kormányzótanács csak áprilisban vagy a nyáron a kezdi el a monetáris politika normalizálását.

"A fogyasztói árak emelkedésének üteme, valamint a lakosság és a vállalatok inflációs várakozásai továbbra is magasak. A kereslet egyre stabilabban áll helyre, és egy sor szektorban már meghaladja a termelés bővülésének lehetőségeit. Ilyen körülmények között a kockázatok mérlege a proinflációs irányba billen el" - hangoztatta az igazgatótanács az ülés után kiadott közleményében.

A jegybank rámutatott, hogy a kereslet gyors helyreállása és az inflációs nyomások fokozódása miatt volt szükséges a vártnál korábban elkezdeni a semleges monetáris politikához való visszatérést. A következő üléseken is megvizsgálják, hogy célszerű-e kamatemelést végrehajtani. A döntés az infláció tényleges és várható dinamikájától, a gazdasági helyzet alakulásától, a belső és külső feltételekből adódó kockázatoktól, illetve az azokra adott pénzpiaci reakcióktól függ majd - közölte az igazgatótanács.

Márciusban éves összevetésben már 5,8 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Oroszországban, ami több mint négy éve a legmagasabb érték. A jegybank tovább rontotta inflációs előrejelzését: immár arra számít, hogy 4,7-5,2 százalék között alakul 2021-ben az éves infláció, és csak 2022 közepére lassul az ütem a 4 százalékos jegybanki célra.

Az orosz jegybank februárban is rontotta, 3,5-4 százalékról 3,7-4,2 százalékra emelte idei inflációs várakozását.

A kamatdöntés kihirdetése után a rubel tovább erősödött a dollárral és az euróval szemben is, megtörve az előző napok gyengülő trendjét. A dollárhoz képest 0,6 százalékkal erősödött a rubel, amikor egy dollárért 74,99 rubelt adtak, de 74,76 rubeles szinten több mint egyhavi csúcson is járt az árfolyam. Az euróval szemben 0,3 százalékot erősödött az orosz fizetőeszköz, több mint kétheti csúcson állt 90,37-es szinten.

Az orosz jegybank korábban 2018 decemberében hajtott végre kamatemelést, akkor 25 bázisponttal, 7,75 százalékra vitte fel az alapkamatot az inflációs kockázatokra, a kedvezőtlen külső feltételekre és az általános forgalmi adó emelésére hivatkozva. A kamatcsökkentési ciklus fél évvel később, 2019 júniusában kezdődött el, és tavaly júliusban fejeződött be, amikor 4,25 százalékra, történelmi mélypontra vitte le az alapkamatot a jegybank, hogy támogassa a koronavírus-járvány miatt megroppant gazdaságot.

Az igazgatótanács legközelebb június 11-én tart kamatdöntő ülést.