Több száz ezer férfi menekült el Oroszországból, amikor a Kreml szeptember végén elrendelte 300 ezer ember behívását katonai szolgálatra, ám miután Vlagyimir Putyin államfő kijelentette, hogy lezárult ez a mozgósítás, egy részük elindult haza – derül ki a Moscow Times riportjából. Először attól estek pánikba, hogy lezárhatják a határokat, azután attól, hogy nem tudják megoldani külföldön a megélhetésüket.

A testvérem és én próbáltunk munkát találni Kazahsztánban, legalább valamilyen fiktívet, hogy tartózkodási engedélyt kapjunk az országban, de semmi sem jött össze – mondta a hírportálnak a 21 éves Pável, aki visszatért Moszkvába a közép-ázsiai országból. Az általános pánik közepette távoztak, az utazás összesen százezer rubeljükbe (670 ezer forint) került.

A szintén moszkvai illetőségű asztalos, Szemjon azt mondta, akkor döntött úgy, hogy visszatér Örményországból, amikor Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere bejelentette, hogy az orosz fővárosban befejezték a sorozásokat. A rendőrség már nem vadászik az utcákon és a metróállomásokon a mozgósításban érintett korosztályhoz tartozó férfiakra. Szemjon feleségét és két lányát hagyta hátra az orosz fővárosban, most hozzájuk tért vissza.

Ostoba döntés, de…

Pável úgy gondolja, valójában ostobaság volt visszatérni, mert bármikor újrakezdődhet a mozgósítás, de nem tudott ellenállni honvágyának. Testvére még Kazahsztánban van, de ő is vissza akar utazni Moszkvába. A kényszerű emigráció főként egyedül lelkileg nagyon megterhelő. Pável ugyan az IT-szakmában dolgozik, amelyet elvileg nem érintenek a behívások, de tudja, hogy Oroszországban bármilyen szabályt bármikor megváltoztathatnak.

Andrej Klimov befolyásos parlamenti képviselő nemrégiben azt mondta, hogy a mozgósítás elől külföldre menekülőket a régi, szovjet szabályok értelmében alapján „külföldi ügynököknek” minősíthetnek, ami nem sok jót ígér. Katonai szakértők szerint a rosszul képzett és gyengén felfegyverzett besorozottak bevetése Ukrajnában nem fog fordítani a háború menetén, ezért újabb mozgósítások lesznek.

Egy részük visszatérhet

Egy szentpétervári üzletember, aki jelenleg Jerevánból intézi az ügyeit vissza akar térni Oroszországba, de mert szereti a hazáját, de ő is, akárcsak a korábban idézett Szemjon újra elutazik, ha újrakezdik a sorozásokat. A 24 éves Nika, aki Georgiába (Grúziába) menekült már februárban, az Ukrajna elleni invázió kezdete után, és sokaknak segített a szeptemberi kivándorlásban, úgy véli, hogy a külföldre menekült oroszok fele hazatérhet, ha békén hagyják élni a hazájában.