Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Enyhén szólva nem volt hosszú életű az a pályázat, amelyet az Orosz Építészek Uniója írt ki a Lenin-mauzóleum átalakítására: nem telt el 24 óra, és törölték a felhívást - derül ki a Moscow Times cikkéből. Az indok egyszerű: a szervezőkre a bírálatok és a szitkozódás olyan áradata zúdult, hogy jobbnak látták meghátrálni.

A támadások természetesen elsősorban a Kommunista Párt háza tájáról érkeztek, miután az építészszövetség javaslatokat várt arra, hogyan alakítsák át az építményt azt követően, hogy Lenint teljes tisztelettel újratemetik, és végre nyugodhatna békében. A párt tisztviselői szerint a kommunisták vallásos hite sérülne, ha Lenin holttestét elvinnék a mauzóleumból.

Az építményt végül át fogják alakítani, de nem a mi életünkben - vélekedett Nyikolaj Sumakov, az építészszövetség elnöke. "Kihirdetjük a pályázat eredményét, de nem a következő években" - tette hozzá, miután Gennagyij Zjuganov, a Kommunista Párt elnöke azt mondta, hogy leköptek egy sírt, amelyben történetesen a Szovjetuniót megalapító bolsevik forradalmár fekszik.

Ötéves terv

Sumakov elmondása szerint azzal is vádolták őket, hogy le akarják rombolni a mauzóleumot és el akarják lopni Lenin testét. Ötéves tervet készítettem arra, hogy magamhoz térjek, olyan sok negatív hatás ért néhány óra alatt, mint még életemben soha - tette hozzá arra célozva, hogy a szovjet tervgazdaságban ötéves gazdasági terveket készítettek.

A Szovjetunió összeomlása után többször felmerült, hogy normálisan el kellene temetni Lenint. Egy közvélemény-kutatás azt az eredményt hozta, hogy az oroszok többsége vagy azt szeretné, hogy ez megtörténjen, vagy azt, hogy ez akkor történjen meg, amikor az a generáció, amely csodálta a kommunista vezért, már nem lesz közöttünk. Úgy tűnik, ez utóbbi a kormány hivatalos álláspontja is.