Az orosz bíróságok elkezdtek elengedni olyan ukránokat, akikre deportálás várt, miután az Ukrajna ellen indított orosz invázió miatt megszakadtak az orosz-ukrán diplomáciai kapcsolatok - jelentette a Moscow Times a Kommerszant gazdasági napilapra hivatkozva. Több száz ukrán állampolgár sínylődik több hónapja elkülönítő táborokban, mivel az oroszok nem intézik el az ügyüket.

A háború lehetetlené tette a külföldieknek, akiket ideiglenes bevándorlási központokban helyeztek el, de rendelkeztek a határátlépéshez szükséges azonosító dokumentumokkal, hogy elhagyják az országot -állapította meg az illetés bíróság moszkvai részlege. A Helsinki Bizottság moszkvai szervezete szerint eddig 51 ukrán állampolgárt engedtek el.

Szicsasz típusú ügyintézés

A jogvédők szerint az orosz hatóságok egyébként a jól ismert "szicsasz", azaz "azonnal" jegyében intézik az érintettek ügyét, ami az orosz bürokráciában azt jelenti, hogy addig húzzák, ameddig akarják. Egyes ukránok esetén arra hivatkoznak, hogy Oroszország-ellenes posztokat tettek közzé a közösségi médiában.

További tíz érintett elengedési eljárása folyamatban van, de bonyolítja a helyzetet, hogy az elkülönítő központok Moszkvában, Szentpéterváron és vidéki helyszíneken vannak - derül ki a jogvédők információiból.