Rjabkov Bécsben a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek azt mondta: már csak azért sem kérik visszavételüket, mert Moszkva álláspontja szerint nem Oroszország hagyta el a G8-at, hanem a csoport többi tagja lépett ki abból tavaly.

A külügyminiszter-helyettes egyúttal közölte, hogy Oroszországot "kevéssé érdekli ez a formátum (...) mert a G8 nem mindig volt hatékony". Moszkvát jobban érdekli a világ húsz legnagyobb gazdaságát tömörítő G20, illetve a felemelkedő gazdasági hatalmakat - Oroszország mellett Kínát, Indiát, Brazíliát és a Dél-afrikai Köztársaságot - tömörítő BRICS országcsoport - mondta Rjabkov.

Oroszország tagságát a G8 többi tagja az ukrajnai válságban játszott szerepe miatt a múlt évben felfüggesztette. A hétvégén a Hetek - az Egyesült Államok, Japán, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország és Kanada - ismét orosz részvétel nélkül találkoznak Németországban.

A hétvégi csúcs kapcsán Angela Merkel német kancellár egy csütörtöki interjúban azt mondta, helyes döntés volt az orosz tagság felfüggesztése, és egyelőre nincsenek arra utaló jelek Moszkvából, hogy az ország visszatérhet a demokratikus értékeken alapuló közösségbe.