Oroszország egyik leggazdagabb embere azt mondta, hogy az oligarchák elleni szankciók bevezetése nincs hatással a Kreml ukrajnai háborújára. Mihail Fridman milliárdos bankár egy londoni sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a háború mindkét fél számára tragédia - írja a BBC.

Maga Fridman, aki az Egyesült Királyságban élők között a 11. leggazdagabb üzletember, azt mondta, hogy a háború értelmetlen, felszólalt az invázió elleni is. A közvetlen kritikától azonban elzárkózott, mondván, hogy a személyes megjegyzések nemcsak saját magára, hanem a munkatársakra és a kollégákra is veszélyt jelenthetnek. Elmondta, hogy vállalatainak több tízezer alkalmazottja van Oroszországban, Ukrajnában és az Egyesült Királyságban. "Ez egy nagyon érzékeny kérdés. Több tucatnyi partnerünk van, és nincs jogom mindannyiukat veszélybe sodorni".

 

 

 

De csatlakozott egy másik szankciókkal sújtott üzletemberhez, Oleg Deripaszkához a békére való felhívásban.

A Szovjetunió felbomlása előtt Ukrajnában született Fridman alapítója volt Oroszország legnagyobb magánbankjának, az Alfának, és a LetterOne befektetési céget vezeti, amelynek kiterjedt érdekeltségei vannak az olajban és a kiskereskedelemben. A milliárdos szerint a szankciók, amelyek bizonyos vagyonokat befagyasztanak és utazási tilalmat rendelnek el, indokolatlanok, és harcolni fog ellenük.

Hozzátette azonban, hogy a szankcióknak mindenesetre nem lesz meg a kívánt hatásuk a Kreml megfékezésére. Hétfőn az Európai Unió is szankciókkal sújtotta a Londonban élő Fridmant és élettársát, Pjotr Avent. Az EU közleménye szerint Fridman "Putyin belső körének egyik vezető orosz pénzembere és segítője".

Fridman, aki Ukrajnában született, azt mondta, hogy a szankciók drasztikus hatással vannak az orosz gazdaságra, és a konfliktus befejezésére szólított fel - de kijelentette, hogy nincs befolyása Putyin elnök tetteire.

Az Alfabank alapítója arra a kérdésre, hogy van-e bankroham Oroszországban, azt mondta, hogy hatalmas nyomás nehezedik az orosz valutára, a rubelre. Közölte, hogy sok orosz a drámai értékmozgások miatt a bankokba jár, hogy kivegye a rubelt, és dollárra váltsa át, hogy a kemény valutát "a matrac alatt tartsa".

Úgy érzi azonban, hogy az EU igazságtalanul és a megfelelő eljárás nélkül lépett fel ellene, hogy vissza kellene küldeni Oroszországba, mivel a volt Szovjetunióban született. És sokatmondó módon, miközben a háború végét kívánta, azt mondta, hogy az újságírók nem várhatják el tőle, hogy bírálja Putyin elnököt, tekintettel az oroszországi és ukrajnai személyzetét fenyegető kockázatokra.

Az Egyesült Királyság kedden szankciókkal sújtotta a fehérorosz katonai vezetőket is az ukrajnai orosz invázióban játszott szerepük miatt. A külügyminisztérium szerint a fehérorosz hadsereg "támogatta és lehetővé tette az ukrajnai orosz inváziót", és néhány állami gyártó cégét is szankciókkal sújtotta.

A fehéroroszországi szankciók azokon felül, amelyeket az Egyesült Királyság már alkalmazott Minszkkel szemben 2020 óta, amikor is több mint 100 személy és szervezet került célkeresztbe a hamisított fehéroroszországi választások miatt.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.