A Vnukovói Nemzetközi Repülőtér a második olyan légikikötő Moszkvában, amely kényszerszabadságra küldte alkalmazottai egy részét, mert az Ukrajna ellen indított orosz inváziót követő nyugati szankciók miatt drámaian visszaesett a forgalom - írja a Moscow Times. Kevesebb mint egy héttel korábban Oroszország legnagyobb repülőterén Seremetyevóban jelentettek be hasonló intézkedést. Ott a dolgozók ötödét küldték kényszerszabadságra.

A második legnagyobb repülőtéren, Domogyedovóban részmunkaidőben foglalkoztatják az alkalmazottak egy részét. A mintegy 2000 dolgozó - akiket Vnukovóban kényszerszabadságra küldtek - az alkalmazottak egyharmada. Arra is figyelmeztették őket, hogy ha nem nő a forgalom, akkor elbocsátásra kell felkészülniük. A Kremlt támogató Izvesztyija napilap nevük elhallgatását kérő forrásokra írta meg a hírt.

A repülőtér forgalma majdnem ötödével csökkent, miután az EU tagállamai lezárták a légterüket az orosz légitársaságok elől. Válaszul az orosz kormány 36 ország légitársaságainak berepülését tiltotta meg az orosz légtérbe. Emellett néhány gépet azért tartanak a földön, nehogy egy külföldi repülőtéren lefoglalják azokat és a háború miatt 11 dél-oroszországi repülőtér belföldi forgalmát is korlátozták.

Vnukovóban további intézkedésként felfüggesztették a munkaerő-felvételt és a dolgozók egy részének részmunkaidős foglalkoztatást ajánlottak fizetésük kétharmadáért, egészségügyi tb-hozzájárulásuk korábbi fizetésükhöz igazodó összegének kifizetése mellett.