Ritkán hallunk a Kongói Demokratikus Köztársaságról, vagyis a nagyobb Kongóról (amely belga gyarmat volt, a kisebbik Kongói Köztársaság francia). A szegény, de igen népes, a 100 milliós lakosságszámot mostanában elérő országnak minden gazdasági lehetőségre szüksége van, így az orosz kereskedelmi kapcsolatokról sem akar lemondani.

A Computerworld szerint az ország a Visa és a Mastercard mellett elkezdheti használni a Mir orosz fizetési rendszert is, hogy megkönnyítse az orosz partnerekkel való tranzakciókat. Az orosz pénzutalásokkal, melyek a Kongói Demokratikus Köztársaságba irányultak, gondok adódtak az Oroszország elleni nyugati szankciók bevezetése óta, amikor a Swift rendszerből is kizártak több orosz bankot.

A kongói kormány és jegybank tanulmányozza, hogy mi szükséges a megvalósításhoz, melynek pontos megvalósítási idejét még nem tűzték ki. Oroszországon kívül az Eurázsiai Gazdasági Unió (volt szovjet tagállamok egy része) fogadja el a Mir kártyákat, de március óta Kubában is lehet fizetni velük.