"Nincs értelme és szándék sincs arra, hogy fenntartsuk a korábbi jelenlétünket a nyugati országokban. Az embereink olyan körülmények között kénytelenek dolgozni, amelyek nehezen nevezhetők emberinek. Állandó problémákat okoznak nekik, fizikai támadások fenyegetik őket. Legfőképp pedig - nincs ott teendő, mióta Európa úgy döntött, hogy elzárkózik előlünk és megszakít minden gazdasági együttműködést. Nem fogjuk a dolgokat erőltetni" - hangsúlyozta Lavrov, bár nem nevezett meg konkrét atrocitásokat a nagykövetségek dolgozói ellen.

Szergej Lavrov ismét megpróbálta a háború elindítását arra visszavezetni, hogy Oroszország éveken át figyelmeztetett arra, hogy elfogadhatatlannak tartja a biztonsági fenyegetést a határain. Azonban Ukrajna területén valódi fegyvertelepítések nem történtek, viszonylag alacsony intenzitású volt a donbaszi konfliktus is.

Inkább Ázsia felé fordulna

"Ilyen körülmények között a súlypontot olyan országokra fogjuk helyezni, amelyek készek velünk az egyenrangúság és a kölcsönös előnyösség alapján együttműködni, s jó kilátásokkal rendelkező projektekre törekedni" - tette hozzá.

A miniszter arról is beszélt, hogy jelenleg zajlik a külügyminisztérium "tevékenységének földrajzi áttájolása külföldön, illetve a belső apparátusban is". "Az úgynevezett harmadik világ, Ázsia, Afrika és Latin-Amerika országai nagyobb figyelmet érdemelnek. A magas és legmagasabb szinten is több olyan tervről zajlik egyeztetés, amely diplomáciai támogatást igényel a többi között üzleti, közös kulturális, humanitárius és oktatási projektek szempontjából" - fűzte hozzá Lavrov.

Arról is beszélt, hogy partnerek száma, amelyekkel Oroszország jelenleg fejleszti kapcsolatait, mutatja, hogy szó sincs Moszkva elszigeteltségéről.