Az orosz technológiai vállalatokat tömörítő, állami tulajdonú Roszex konzorciumot hoz lére annak érdekében, hogy kifejlesszék az önálló orosz 5. generációs (5G) mobiltávközlési technológiát - tudósított a bne IntelliNews régiós hírportál. Vaszilij Brovko, a Rosztex illetékes igazgatója a Vedomosztyi sajtóorgánum szerint azt mondta, hogy tíz helyi technikaieszköz-gyártót már be is vontak a programba.

Az együttműködésben a résztvevők az 5G-s technológiai különböző elemit fogják fejleszteni egymással párhuzamosan, amelyek közül a Rosztex fogja kiválasztani a legjobb megoldást - árulta el az igazgató tereikről. A részt vevő cégek előállhatnak saját terveikkel az olyan részegységekre, mint az antennák vagy a bázisállomások, amelyekben saját szoftvereiket használhatják. A Vedomosztyi értesülése szerint a konzorcium építése még javában tart.

A katonaság kicsit útban van

Egy korábbi becslés szerint ha Oroszországban 2024-ig ki akarnák építeni az 5G-s mobilhálózatot, azt 55,4 milliárd rubelbe (221,6 milliárd forint, a budapesti 4-es metró építési költségének fele) kerülne, feltéve, hogy a mobilszolgáltatók együtt látnának ennek neki. Ha egyenként telepítenék az újdonságot, akkor összesen 161 milliárd rubeljük bánná. A független hitelelemező ügynökség (AKRA) ennél jóval nagyobb, 2027-ig ezer milliárd rubeles ráfordítást prognosztizál.

Az utóbbi forgatókönyv akkor valósulhatna meg, ha az 5G a 4,8-4,99 gigahertzes frekvencián üzemelne. Olcsóbban megúszhatná minden résztvevő, ha a 3,4-3,8 gigahertzes frekvenciát használhatnák. Ez esetben kevesebb bázisállomás is elegendő lenne, ráadásul később kisebb lenne az áramfogyasztás. Oroszországban a 3,8-4,8 gigahertzes frekvenciát a katonai műholdak kommunikációjára tartják fenn, amin aligha változtatnak.

Ráérnek arra még

Az AKRA szerint Oroszországban nem lép működésbe 5G-s hálózat 2024-ig, így a mobilszolgáltatóknak van idejük alkudozni a kormánnyal a frekvenciahasználatáért fizetendő díjon, illetve azon, hogy melyik frekvenciatartományt kapja meg az 5G. Eddig nem sokat fektettek az újításba, leginkább csak teszt projekteket indítottak, és nem árulják el mik a terveik az 5G-vel. Az biztos, hogy az orosz mobiltávközlési piacon aligha tudják kitermelni a fejlesztési költségek fedezetét.

Az orosz mobiltávközlési ipar 2020-ban két százalékkal növekedett az egy évvel korábbihoz képest, összárbevétele 1,97 ezer milliárd rubel volt - derül ki az AKRA számaiból. A bővülés a következő években négy százalékra mehet fel, ami nagyjából az inflációval tudja tartani a lépést. Denis Cehernooky, a KPMG Oroszország-szakértője nemrégiben azt mondta, hogy szerinte a következő két évben nem fog megoldódni a frekvencia problémája és az 5G iránt legfeljebb az üzleti felhasználók mutatnak majd érdeklődést.