Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Interfax hírügynökség korábban arról számolt be, hogy az FSZB szerint Olekszandr Szoszonyukot akkor vették őrizetbe, amikor egy orosz állampolgárral folytatott találkozó során titkos információkat próbált megszerezni az orosz bűnüldöző szervek adatbázisaiból - írja a Reuters tudósításában.

"Ez a tevékenység összeegyeztethetetlen a diplomáciai státuszával és ellenséges az Orosz Föderációval szemben. A külföldi diplomatával szemben a nemzetközi joggal összhangban fogunk eljárni" - idézték az FSZB közleményét.

Az ukrán külügyminisztérium közölte, hogy Szoszonyukot több órán át tartották fogva, de már visszatért az ország szentpétervári konzulátusára. "Az ukrán fél hamarosan eldönti, hogyan reagál erre a provokációra, figyelembe véve a jelenlegi gyakorlatot" - közölte az ukrán külügy a diplomata őrizetbe vételéről.

A Moszkva és Kijev közötti feszültség a határ mentén felvonultatott orosz csapatok és a kelet-ukrajnai összecsapások közepette egyre inkább nő. Oroszország háborús fenyegetésről beszél, miközben Ukrajna szerint Moszkva egyértelműen provokálja az országot, veszélyt jelent a biztonságra. A NATO, a nyugat-európai országok és az Egyesült Államok is maximális támogatásukról biztosították az ukrán kormányt. Volodimir Zelenszkij elnök pénteken béketárgyalásokat sürgetett. 

Közben Moszkva a Kercsi-szoros újbóli lezárásával további fenyegető katonai akcióba kezdett.