Szeverodonyeck teljes egészében az orosz erők megszállása alatt áll. Megpróbálják átvenni az irányítást minden felett, tudomásom szerint kineveztek parancsnokot - mondta Olekszandr Sztrijuk az országos televízióban Ukrajinszka Pravda híre szerint.

A városban rekedt civilek az ukránok által ellenőrzött területre már nem tudnak átjutni, csak oroszok megszállta területre - írta az MTI híre alapján a Portfolio.

Az Azot vegyiüzemben, amelyet az oroszok szombaton még mindig lőttek, több száz civil talált menedéket, akik nem engedtek a felszólításnak, hogy távozzanak. Olekszandr Sztrijuk szerint a civilek most már elhagyják az üzem területét, az oroszok pedig propagandavideókat forgatnak velük. Megjegyezte, az emberek majdnem három hónapot töltöttek pincékben, óvóhelyeken, jelenleg fizikai és pszichológiai segítségre van szükségük.

A városban több hete heves harcok dúlnak az orosz és az ukrán erők között. Az ukrán hadsereg csütörtökön jelentette be, hogy kivonul a háború előtt mintegy százezer lakosú településről, hogy jobban tudja védelmezni a szomszédos Liszicsanszkot. Az orosz támadások következtében Szeverodonyeck nagy része romba dőlt, a lakosságszám tízezer főre csökkent.

Az orosz és oroszbarát erők elfoglalták a szeverodonyecki Azot vegyi üzemet is, ahonnan több mint 800 polgári személyt evakuáltak – közölték a szakadárok.

Az orosz védelmi minisztérium korábban azt közölte, hogy nyolcvan lengyel zsoldos is életét vesztette a Donyeck megyei Kosztyantinyivkában lévő Megatex horganygyár elleni csapásokban.