Egy légvédelmi rakétákkal felfegyverzett Type 45 romboló és egy tengeralattjárók elleni Type 23 fregatt hagyja el a Királyi Haditengerészet földközi-tengeri repülőgép-hordozó flottáját, és a Boszporuszon keresztül a Fekete-tengerre tart - írja a Reuters a Sunday Times értesüléseire hivatkozva.

A RAF F-35B Lightning lopakodó repülőgépei és Merlin tengeralattjáró-vadász helikopterek a flottila zászlóshajóján, a HMS Queen Elizabeth hordozón állnak majd készenlétben, hogy támogassák a hadihajókat a Fekete-tengeren - derül ki a lap birtokában került jelentésből.

A minisztérium szóvivője azt mondta a lapnak, hogy a brit kormány szorosan együttműködik Ukrajnával, a helyzet nyomon követik, és továbbra is felszólítják Oroszországot a helyzet deeszkalálására. "Az Egyesült Királyság és nemzetközi szövetségeseink rendíthetetlenül támogatják Ukrajna szuverenitását és területi integritását" - idézte a lap a szóvivőt.

Moszkva és Kijev közötti feszültség egyre nő a Donbasz régióban, a határ orosz oldalán a Kreml által elrendelt katonai csapatösszevonás miatt, valamint a kelet-ukrajnai konfliktus is kiéleződött az ukrán hadsereg és az oroszbarát szeparatisták között. A NATO valamint a nyugati vezető hatalmak jelezték: támogatják Ukrajnát a konfliktusban, az Egyesült Államok is támogatásáról biztosította Volodimír Zelenszkij ukrán elnököt, Angela Merkel német kancellár pedig felszólította Vlagyimir Putyint, hogy vonja ki a Donyeck-medencéből katonai erejét.

Oroszország szerint ukrajnai provokáció miatt saját területeinek és az orosz állampolgárok védelmének érdekében vonták össze csapataikat a régióban. Moszkva szombaton bejelentette, hogy fél évre lezárja a Kercsi-szorost a Fekete-tengeren. Részben erre is válasz a brit flotta kivezénylése a térségbe.