Az Egyesült Államok külügyminisztériuma még május közepén 14 országot, főként afrikai államokat figyelmeztetett arra, hogy néhány héten belül olyan orosz teherhajók jelenhetnek meg a partjaiknál, amelyek Ukrajnából lopott gabonát kínálhatnak eladásra - írta a New York Times.

Az üzenetben meg is nevezték azokat a hajókat, amelyek a véres körülmények között szerzett portékával házalhatnak.

A riasztás elmélyítette az afrikai országok dilemmáját - számos közülük korábban is a Nyugat és a Kelet befolyása között őrlődött -, hogy elfogadjanak-e olyan árut, amihez az eladók esetleg háborús bűnök elkövetésével jutottak hozzá vagy az élelmezési válságra hivatkozva ne törődjön ezzel. Amikor nőnek az árak és több ezer embert az éhezés fenyeget, nehéz ellenállni az olcsó vételnek.

Az ukrán kormány azzal vádolja Oroszországot, hogy a háború februári kezdete óta félmillió tonna búzát lopott el a megszállt ukrajnai területekről, aminek 100 millió dollár (36,5 milliárd forint) az értéke. Ennek nagy részét a Krím félsziget orosz ellenőrzés alatt lévő kikötőiből akarják továbbszállítani, esetenként olyan hajókon, amelyek a nyugati szankciók miatt a fél világon nem tevékenykedhetnek.

Kétségbeejtő helyzet

Oroszország és Ukrajna normális időkben az afrikai országok búzaszükségletének 40 százalékát szállítja. Az elmúlt egy évben 23 százalékkal nőtt a termény ára - derült ki az ENSZ adataiból. Az Afrika szarván, főként Szomáliában, Etiópiában és Kenyában pusztító szárazság miatt 17 millió ember került szemben élelmiszer-ellátási gondokkal. Az ENSZ szerint Szomáliában több mint kétszázezer ember az éhezés határára ért.

Ez alatt a kőkemény kényszer alatt sok afrikai ország várhatóan nem fog hezitálni azzal, hogy megvásárolja az esetleg valóban lopott ukrán gabonát, azaz nem fogják nézni, hogy az orosz hajókból kirámolt áru, honnan származik - mondta Hassan Khannenje, a kenyai HORN International Institute for Strategic Studies kutatóintézet szakértője.

Nem kérdéses, hogy ebben a szorító helyzetben az afrikai vásárlók nem fognak törődni azzal, honnan jutnak élelmiszerhez. Aki moralizálni kezd ezen az hibát követ el - véli a közgazdász.

Vlagyimir Vlagyimirovics

A szenegáli Macky Sall, az Afrikai Unió vezetője a napokban találkozott Vlagyimir Putyin orosz államfővel annak érdekében, hogy javítsa kontinense gabonaellátását. Sall, aki "drága Vlagyimir barátomnak" nevezte Putyint, a találkozó bírálói szerint újabb lehetőséget adott az orosz elnöknek arra, hogy megossza a világ országait az Ukrajnával szemben indított invázióval kapcsolatban.

Sok afrikai ország azonban ettől függetlenül, eleve ambivalensen viszonyul a Nyugat és Oroszország konfliktusához. Már csak azért sem csatlakozhattak a nyugati gazdasági szankciókhoz, mert sokuk függ például az orosz fegyverszállításoktól, vagy nem lépett ki a hidegháború idején rögzült szövetségi kapcsolataiból, vagy úgy látja, hogy a Nyugat kettős mércével mér: elítéli a katonai akcióért az oroszokat, miközben az USA vagy Franciaország adott esetben maga is hasonló akciókat hajt végre Afrikai országokban.