Az orosz támadók átvették az irányítást a csernobili atomerőműben. Mint azt Mihajlo Podoliak, az ukrán elnöki hivatal vezetője elmondta, Mihajlo Podoliak, az ukrán elnöki hivatal vezetője elmondta

„Heves küzdelem után elvesztettük a csernobili atomerőmű feletti ellenőrzést. Az egykori csernobili atomerőmű és a nukleáris hulladéktároló létesítmények állapota ismeretlen.” - írja helyi hírforrások nyomán a Telex.

Korábbi hírek szerint a csernobili atomerőmű környékén is összecsaptak ukrán és orosz erők. Az Aljazeera beszámolója szerint az orosz erőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a területen jelentős mennyiségű nukleáris anyag is található, amelyek rendkívül veszélyesek lehetnek, ha az összecsapások során találatok érik ezeket a tárolókat.

A csernobili erőmű köré létrehozott védett zóna 30 kilométeres átmérőjű, a létesítmény Kijevtől bő egy órányi autóútra van. A szarkofágba zárt erőművet a katasztrófa óta szereli szét és le egy nagy létszámú nemzetközi szakértői kontingens. Ennek megfelelően jelentős mennyiségű sugárzó anyagot is kezelnek.

Az esetlegesen becsapódó lövedékek és a gépesített egységek mozgásától önmagában nagy mennyiségben kerülhet sugárzó por a levegőbe.

A hírcsatorna nem adott többletinformációt arról, hogy az oroszok milyen szándékokkal támadják a létesítményt, már ha a híradások helytállóak.

Erről számolt be egy Twitter-bejegyzésben Volodomir Zelenszkij ukrán elnök is.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.