Az orosz vezetés azt tervezi, hogy a Mariupol ostromában erősen megrongálódott Azovsztal acélművek helyén vagy ipari parkot, vagy üdülőterületet létesítenek - idézte a Moscow Times Marat Husnullin orosz miniszterelnök-helyettest. Budapest Kispest kerületének megfelelő területről van szó, amely ellen hónapokig tartó ostromot indított az orosz hadsereg. Ez alatt civilek, ukrán és orosz katonák haltak meg az üzemben.

A hely átalakítása a miniszterelnök-helyettes szerint már meg is kezdődött. Eközben Rinat Ahmetov, Ukrajna leggazdagabb embere, az Azovsztal tulajdonosa 20 milliárd dollár kártérítésre akarja perelni az orosz államot az üzem lerombolása miatt. Az üzletember cége, a Metinvest (a háború előtt Ukrajna legnagyobb munkaadója) áprilisban közleményben tudatta, hogy a gyár nem fog orosz megszállás alatt működni. A cég beszámolója szerint a Metinvest 153 dolgozója vesztette életét Mariupol ostroma alatt.

A várost immár Oroszország részének tekintő moszkvai vezetés nevében Husnullin azt is elmondta, hogy ki akarják bővíteni a mariupoli kikötőt és fejleszteni akarják a helyi turizmust. Szerinte nehéz megbecsülni, mibe fájna ez az orosz adófizetőknek, de vélhetően nagyon sokba.

Az orosz hadsereg májusban szállta meg Mariupolt, miután a háború kezdete óta ostromolta és lerombolta. Az Azovsztal az ukrán ellenállás egyik szimbólumává vált, miután maroknyi védő hetekig tartotta magát az orosz túlerővel szemben. Eközben civilek is a gyár alaksoraiban rekedtek, akik napokon át nem láttak napfényt. Az üzemben becslések szerint végül 2500 ukrán katona adta meg magát, akik egy részét hírek szerint a hírhedten kegyetlen moszkvai Lefortovo börtönben tartják fogva.