A miniszterelnök-helyettes szerint az Egyesült Királyság támogatná a Nemzetközi Büntetőbíróságot, ha az fellépne az orosz elnök ellen – írja a Huffington Post.

Dominic Raab miniszterelnök-helyettes szerint "nagyon is fennáll a veszélye" annak, hogy az orosz elnök és lojális szövetségesei "a hágai vádlottak padján kötnek ki, és rács mögött töltik életüket".

Nagy-Britannia ENSZ-nagykövete, Barbara Woodward azzal vádolta a Kremlint, hogy "válogatás nélküli támadásokat indított férfiak, nők és gyermekek ellen", és arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna most egy "humanitárius katasztrófa" szélén áll.

Raab a BBC-nek azt mondta: "Támogatjuk azokat az erőfeszítéseket is, amelyek célja, hogy a háborús bűnök bizonyítékait megőrizzék".

Példaként említette, hogy Radovan Karadzic egykori boszniai szerb politikus háborús bűnök miatt most egy hágai meghallgatás után egy brit börtönben ül.

"Ez azt mutatja, hogy hajlandóak vagyunk várni, bármeddig is tart, hogy a háborús törvények megsértése esetén biztosítsuk az elszámoltathatóságot" - mondta.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.