Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerint az Oroszországgal szembeni valamennyi szankciónak napirendre kell kerülnie, beleértve az Európába orosz gázt szállító Északi Áramlat gázvezetékek leállítását és az Oroszországnak a SWIFT globális fizetési rendszerhez való hozzáférésének megszüntetését – írja a Reuters.

Gitanas Nauseda litván elnök szintén fontosnak nevezte, hogy Ukrajna "valódi katonai segítséget" kapjon.

Az orosz erők szombaton már harmadik napja ágyúzták az ukrán városokat tüzérséggel és cirkálórakétákkal, de Volodimir Zelenszkij elnök kijelentette, hogy a főváros, Kijev továbbra is ukrán kézben marad.

"Azért jöttem Berlinbe, hogy felrázzam Németországot, hogy végre valóban kemény szankciókról döntsenek, amelyek befolyásolják a Kreml döntéseit" - mondta Morawiecki újságíróknak Scholz irodája előtt.

"Le kell állítani az Északi Áramlat 1 és 2-t, csökkenteni kell a nyersanyagoktól való függőséget, el kell zárni az orosz pénzintézeteket a tőkepiacokról, el kell kobozni az oligarchák vagyonát, le kell zárni a SWIFT-et Oroszország számára.... Minden Oroszországgal szembeni szankciónak az asztalon kell lennie".

Morawiecki mellett felszólalva Nauseda azt mondta, arra fogja kérni Scholzot, hogy támogassa, hogy Ukrajna uniós tagjelölt státuszt kapjon, és jelentős katonai segítséget küldjön neki.

"Idefelé jövet beszéltem Zelenszkijjel, és azt mondta, hogy az európai perspektíva nagy motivációt jelentene az ukránok számára, hogy harcoljanak saját és gyermekeik jövőjéért" - mondta Nauseda.

"És fontos, hogy most valódi katonai segítséget nyújtsunk Ukrajnának. Ez a legfontosabb ... gyors döntésre van szükségünk" - tette hozzá.

 

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.