Ukrajna júliusban 15 darab "Gepard" légvédelmi harckocsit kap Németországtól - közölte pénteken a német védelmi minisztérium szóvivője – írja a Deutsche Welle.

A fegyverszállítással együtt jár majd a német fegyveres erők kiképzési támogatása és közel 60 ezer lőszer biztosítása is.

A bejelentésre Christine Lambrecht német védelmi miniszter és ukrán kollégája, Olekszij Resnyikov pénteki találkozója után került sor.

Lambrecht elmondta, hogy a Gepard "hatékony" fegyver, amelynek "jelentős elrettentő hatása van ... a kritikus infrastruktúrák védelmére".

A Gepard egy légvédelmi ágyú, amely iker 35 mm-es lövegekkel van felfegyverezve, és akár 3500 méteres magasságban is bevethető repülőgépek és helikopterek ellen.

A harckocsi különösen hasznos lenne az ukrán erők számára, mivel páncélozott harci helikopterek, például a szovjet-orosz Mil Mi-24-es ellen tervezték.

Emellett hatékony a gyalogsági és szállító harckocsikhoz hasonló, enyhén páncélozott szárazföldi célpontok ellen is, de viszonylag kis kaliberű lövegei miatt sebezhető lenne a harckocsikkal szemben.

A Gepardot 1976-ban fejlesztették ki, és az utolsó harckocsit 2012-ben vonta ki a német hadsereg a forgalomból. Az Ukrajnába küldendő egységeket újra működőképessé kell tenni.