Azt nem tudta megmondani, hogy meddig tart a konfliktus, de ragaszkodott ahhoz, hogy Ukrajna veresége nem elkerülhetetlen – írja a BBC.

Blinken dicsérte az ukrán nép "rendkívüli ellenálló képességét".

"Ha Moszkva szándéka az, hogy valahogyan megpróbálja megbuktatni a kormányt és saját bábkormányát beiktatni, 45 millió ukrán így vagy úgy, de elutasítja ezt" - mondta.

A háború már most sem úgy zajlik, ahogyan Vlagyimir Putyin orosz elnök talán tervezte - tette hozzá.

Az ukrán erők kemény ellenállása az invázió kilencedik napján is akadályozta az orosz előrenyomulást az egész országban.

Délen az orosz erők a Fekete-tenger partján fekvő területeket foglaltak el, Mariupol kikötőváros pedig továbbra is bekerítve maradt. Mykolaiv kormányzója azonban azt mondta, hogy az orosz csapatokat kiűzték a városból.

Ukrajna második városa, az északon fekvő Harkiv szintén ostrom alatt maradt.

Blinken a BBC- nek elmondta, hogy a nemzetközi közösség elkötelezett amellett, hogy mindent megtegyen Ukrajna megsegítése érdekében, valamint hogy "gyötrelmes nyomást gyakoroljon Oroszországra, hogy vessen véget ennek a Vlagyimir Putyin által kirobbantott háborúnak".

Arra a kérdésre, hogy meg van-e győződve arról, hogy Ukrajna győzni tud, azt válaszolta: "Idővel feltétlenül.
"Nem tudom megmondani, meddig fog ez tartani. De az a gondolat, hogy Oroszország alá tudja vetni az akaratának 45 millió embert, akik lelkesen küzdenek a jövőjükért és a szabadságukért, és ehhez nem szükséges, hogy Oroszország a hüvelykujját Ukrajnán tartsa, ez sokat elárul"."

Blinken szombaton Lengyelországba érkezett. Ott elmondta, az USA 2,75 milliárd dolláros segélycsomagot hagyott jóvá, amivel az Ukrajnából való menekültek ellátását támogatja.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.