Idén áprilisban Oroszország nagyjából 100 ezer katonát sorakoztatott fel az orosz-ukrán határ térségében. Akkor a feszültségek több mint egy hónapig tartottak, a britek, a franciák és az amerikaiak is rombolóhajókat küldtek a térségbe. Végül az oroszok - ha csak részben is -, de kivonták a csapataikat a területről.

Most viszont ismét feszültebbé vált a helyzet: Oroszország a héten hadgyakorlatot tartottak a vitatott hovatartozású Krím félsziget térségében a Fekete-tengeren. 

"A Fekete-tengeri flotta novorosszijszki haditengerészeti bázisának mintegy 10 légi százada és hajója... vett részt ezen a harci kiképzési eseményen" - idézte az Interfax az orosz Fekete-tengeri flotta közleményét.

A Szuhoj vadászgépek a fekete-tengeri flottával együttműködve azt gyakorolták, hogyan kell válaszolni az ellenséges légitámadásokra - írta a jelentés a Reuters szerint.

Oroszország fekete-tengeri flottája a Krímben állomásozik, amelyet Moszkva 2014-ben csatolt el Ukrajnától. Kijev azt akarja, hogy Oroszország vonuljon ki a területről.

Ukrajna azzal vádolja Oroszországot, hogy ismét csapatokat vonultat fel az orosz-ukrán határ közelében, valamint Kijev azt állítja, hogy Fehéroroszország arra készül, hogy migránsokat küld át a közös határon. Az orosz katonai mozgásokra az ukrán hadsereg szerdán szintén gyakorlatot kezdett, valamint a területen állomásozó csapatai mellé erősítést vezényelt ki.