Ukrajna arra kérte Törökországot, hogy zárja le a Boszporusz- és a Dardanellák-szorost az orosz hajók előtt - közölte Kijev ankarai nagykövete, miután Oroszország légi és szárazföldi támadást indított szomszédja ellen.

Az Aljazeera beszámolója szerint a csütörtöki kérés nehéz helyzetbe hozza a NATO-tag Törökországot, amely Ukrajnával és Oroszországgal közös tengeri határon fekszik a Fekete-tengeren, és mindkét országgal jó kapcsolatokat ápol.

Az 1936-os Montreux-i egyezmény értelmében Ankara ellenőrzi a szorosokat, és korlátozhatja a hadihajók áthaladását háborús időszakban vagy fenyegetés esetén.

Ankara csütörtökön azt tanácsolta Ukrajnában tartózkodó állampolgárainak, hogy maradjanak otthon vagy biztonságos helyen, és kerüljék az utazást, miután a légitársaságok törölték járataikat az ukrán légtér lezárása miatt.

Recep Tayyip Erdogan török elnök egyúttal összehívta a legmagasabb szintű biztonsági tisztviselők csúcstalálkozóját.

Törökország ellenzi az Oroszországgal szembeni szankciókat, és felszólította a NATO-t és Oroszországot, hogy mérsékeljék fenyegető nyilatkozataikat. Erdogan a múlt hónapban azt mondta, hogy Törökország "kész megtenni mindent, ami szükséges" egy háború elkerülése érdekében, de Ankara az Ukrajna elleni orosz lépéseket is elfogadhatatlannak minősítette.

Miközben szoros együttműködést épít ki Oroszországgal a védelem és az energia területén, Törökország befektetett az ukrán hadiiparba is. Kifinomult drónokat is eladott Ukrajnának, és továbbiak közös gyártásáról írt alá megállapodást, ami feldühítette Moszkvát.

A hónap elején hat orosz hadihajó és egy tengeralattjáró haladt át a Dardanellákon és a Boszporusz-szoroson a Fekete-tengeren, hogy Moszkva szerint haditengerészeti gyakorlatokat tartson az ukrán vizek közelében.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.