Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Újabb szankciókról hozott döntést az Egyesült Államok, amelyek Oroszországot olyan döntéskényszerbe hozzák, hogy másodrangú hatalom lesz, vagy reagál, és felhagy Ukrajna megszállásával – mondta Joe Biden, az USA elnöke.

Putyin az agresszor, ő választotta a háborút, ő viseli a következményeket

- mondta Biden.

Az USA mind rövidtávon, mind hosszútávra a lehető legnagyobb gazdasági károkat okozó szankciókról döntött. Ezek célzottak, kifejezetten azért, hogy a lehető legnagyobb veszteségeket okozzák az orosz gazdaságban, és a legkisebbet a szövetségeseknek.

A jövőben lehetetlenné válik nem csak az orosz állam, de az orosz állami cégek számára is, hogy devizából vonjanak be forrásokat, Oroszország nem juthat hozzá dollárhoz, fonthoz, jenhez.

Elzárják Oroszországot a hi-tech iparának fejlesztésétől, nem juthat a továbbiakban hozzá a szükséges alkatrészekhez és tudáshoz, ami lényegében ellehetetleníti a szektort.

A korábbi szankciók mellett további 4 nagybank ellen lép fel az Egyesült Államok, például a 250 milliárd dollárt kezelő VTB ellen.

Határerősítés

Biden megerősítette, hogy elrendelte az USA európai csapatainak átcsoportosítását a NATO keleti határára. Hangsúlyozta, az USA nem akar Ukrajnában harcolni, de szövetségeseit megvédi. Érdekesség, hogy felsorolta a keleti határon lévő államokat, de kihagyta belőle Magyarországot, pedig itt is mozognak az amerikai csapatok.

Egyben további csapatokat is küldött Németországba, és azt is elmondta, hogy az USA kész arra, hogy további csapatokat küldjön európai szövetségesei védelme érdekében.

Ez egy veszélyes pillanat Európának, és az egész világnak

- mondta Biden.

A bevezetett szankciók és az agresszió következtében Biden szerint Putyin pária lesz a nemzetközi színpadon, ahogy mindenki, aki szóba áll vele.

Kérdésre elmondta, nem született döntés arról, hogy Oroszországot kizárják a swift nemzetközi bankolási rendszerből, erre azonban azért sincs szüksége, mert a bankok ellen hozott intézkedések ennél eleve sokkal súlyosabbak. A felvázolt szankciók már eleve súlyosabbak, mint a swift-ből való kizárás.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.