Az Ukrajna ellen indított orosz invázió ráirányította a figyelmet a hagyományosan jó kapcsolatokra Szerbia és Oroszország között. Belgrád igyekszik elkerülni, hogy a legkisebb mértékig elidegenítse magától Moszkvát, ezért nem vesz részt az orosz gazdaság elleni európai szankciós rezsimben, az orosz vállalatok pedig igyekeznek kihasználni, hogy van olyan európai ország, amelyben létrehozhatják megmaradt külföldi tevékenységüket irányító központjaikat – írja a Moscow Times belgrádi riportjában.

Orosz állampolgárok több mint ezer vállalatot jegyeztek be Szerbiában az invázió február végi kezdete óta – derül ki a szerbiai Nova S televíziós hálózat adataiból. A legtöbb új vállalkozás az informatikai szektorban érdekelt és a létrehozásuk lehetővé teszi, hogy az oroszok stabilizálják szerbiai tartózkodásukat, ami enélkül csak egy 30 napos vízummentes időszakot tesz lehetővé. Aki külföldi vízumért folyamodik, az a hatóságok látókörébe kerül.

Minden nagyon szép…

A 24 éves Anton IT-szakember is a cégalapítók közé tartozik. Mint mondja, minden tevékenységét áttelepítette Belgrádba még áprilisban. Nem számított rá, milyen jó kis ország Szerbia, mennyire szeretik itt az oroszokat, milyen kedvesek és nyitottak. A biztonság kedvéért azért nem árulta el vezetéknevét a Moscow Timesnak.

Bár hivatalos adat nem látott napvilágot a migrációról, a német Deutsche Welle sajtóorgánum becslése szerint 50 ezer orosz találhatott új otthont a balkáni országban március óta. A helyiek támogatják az invázió orosz interpretációját. A Demostat Kutatóközpont közvélemény-kutatása szerint Szerbiában Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője a legnépszerűbb politikus és az emberek fele azt gondolja, hogy a NATO a felelős az Ukrajnában történtekért.

A kivétel ország

Nem kis részben azért népszerű emigrációs célpont az oroszoknak Szerbia, mert kimaradt a Kreml annektálása és az ukrajnai háború kirobbantása után bevezetett nyugati gazdasági szankciókból. Az orosz vállalatok szerbiai központjaikból továbbra is hozzáférhetnek az európai piacokhoz és kapcsolatot tarthatnak európai partner vállalatokkal. Eközben ha úgy alakul a helyzet, mindent gyorsan vissza visszatelepíthetnek Oroszországba. Jellemző, hogy a szerb légteret nem zárták le az orosz légitársaságok előtt.

Az orosz vállalatok a szankciók kikerülésére használják Szerbiát – mondja Ivana Stradner, a washingtoni Foundation for Defense of Democracies tanácsadója. Az egyik legfeltűnőbb belépőt a Yandex informatikai óriás hajtotta végre, amely 700 fős központot nyitott Belgrád belvárosában. Ugyanitt található a Moszkva pénzén működő Szputnyik hírügynökség helyi irodája, amely a szerb helyszínnek köszönhetően annak ellenére folytatni tudta a tevékenységét, hogy kitiltották az EU-ból.

Lopakodó befolyásolás

A Szputnyikot várhatóan követni fogja a RT televíziós csatorna, ami ugyan nem sokat változtat majd a szerbiai média látképén, de szakértők így is furcsának tartják, hogy a papíron az EU-tagságot megcélzó ország utat nyit az oroszok erőteljes jelenléte előtt.

Főként, hogy egyes helyi szakértők szerint nemrégiben, amikor kiéleződött az amúgy is feszült szerb-koszovói viszony, akkor az orosz propaganda erősítette fel a közösségi médiában azokat a hangokat, amelyek szerint küszöbön van az újabb balkáni háború. Az orosz propagandagépezet igyekszik bevinni az emberek tudatába a háborút elfogadó gondolkodást – véli Stradner.

A washingtoni szakértő szerint Moszkva várhatóan továbbra is igyekszik majd felhasználni erőteljes szerbiai jelenlétét arra, hogy elbizonytalanítsa az európai országok politikai elitjének egy részét Ukrajna sorsával kapcsolatban. Lehetőséget lát arra, hogy elfordítson egyes nyugati politikusokat a megtámadott országtól, hogy aláássa a nyugati társadalmak egységes kiállását Oroszországgal szemben a háborúban.