„A Hírszerzői Közösség felülvizsgálata során megállapította, hogy Oroszország a 2014 és 2022 közötti időszakban több mint 300 millió dollárt utalt át titokban, és legalább további százmilliók titkos átutalását tervezte külföldi politikai pártoknak, tisztviselőknek és politikusoknak több mint két tucat országban és négy kontinensen” – tudta meg a CNN egy amerikai külügyi tisztviselőtől. A szakértő hozzátette, hogy Oroszország valószínűleg még több pénzt utalt át, de ezek nyomára nem bukkantak a titkosszolgálatok.

Oroszországot az motiválja, hogy megpróbál előnyhöz juttatni bizonyos politikai pártokat és aláásni a demokráciát mindezekben az országokban – mondta a tisztviselő, aki szerint az egyetlen hatékony fellépés az orosz választási beavatkozások ellen, ha leleplezik azokat.

A felülvizsgálat megállapításait – amelyet a Biden-kormányzat tisztviselői a nyár elején rendeltek el – csökkentett a titkosítás szintjén is, így meg lehet osztani a nyilvánossággal a részleteket az orosz kavarásokról.

Sok országnak szóltak, de nem tudni, kiknek

Az Egyesült Államok megosztotta a megállapításokat, valamint a fenyegetés elhárítása érdekében megtehető lépéseket a decemberben megrendezésre kerülő demokrácia-csúcstalálkozóra meghívott országokkal. Az USA csendben tájékoztatja az érintett országokat is.

„Az amerikai hírszerző közösség bizalmasan tájékoztatja a kiválasztott országokat a konkrét politikai környezetüket célzó orosz titkos finanszírozásról. Ezeket a tájékoztatókat bizalmasan kezeljük, tekintettel az adatok érzékenységére, és azért, hogy lehetővé tegyük ezen országok számára, hogy privát úton fokozzák választási integritásukat” – mondta a tisztviselő.

A Biden-kormányzat reméli, hogy az információk nyilvános megosztásának számos előnye lesz, többek között a következők: a világ figyelmének felkeltése az orosz titkos politikai finanszírozás veszélyére, más országok arra késztetése, hogy visszatérjenek az Egyesült Államokhoz az orosz műveletekre vonatkozó saját információikkal, és annak egyértelművé tétele, hogy Oroszország titkos politikai befolyása globális jelenség, amely összehangolt fellépést igényel – mondta a tisztviselő.

Oroszországot és az általa támogatott pártokat is figyelmeztetik most, hogy ezek az információk nyilvánosságra kerültek.

”Azzal, hogy rávilágítunk az orosz titkos politikai finanszírozásra és a demokratikus folyamatok aláásására irányuló orosz kísérletekre, figyelmeztetjük ezeket a külföldi pártokat és jelölteket, hogy ha titokban orosz pénzt fogadnak el, akkor azt le tudjuk és le is fogjuk leplezni. Tehát valóban sokrétű hasznát látjuk annak, hogy ezt az IC-tanulmányt ilyen módon osztjuk meg” – közölték az amerikaiak.

A CNN korábban arról számolt be, hogy az amerikai tisztviselők a félidős választások közeledtével a külföldi beavatkozás és a belföldi dezinformációs kampányok keverékére készülnek a szavazási folyamatról.

Júliusban a Biden-kormányzat szankciókat jelentett be Oroszország ellen globális „rosszindulatú befolyás” és választási beavatkozási műveletek miatt. Ez a bejelentés egy nappal azután történt, hogy a Külügyminisztérium "Jutalom az igazságszolgáltatásért" programja 10 millió dollárig terjedő jutalmat hirdetett meg az Internet Research Agency néven ismert orosz trollfarmról, annak vezetőjéről, Jevgenyij Prigozsinról - aki Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legfontosabb szövetségese – „és a kapcsolódó orosz szervezetekről és társszervezetekről az amerikai választási beavatkozásban való részvételükért”.

Az IRA, amely a 2016-os elnökválasztásba való beavatkozásáról ismert, havi 1,25 millió dolláros költségvetéssel rendelkezett a választások csúcspontján, a csoport és munkatársai ellen benyújtott 2018-as igazságügyi minisztériumi vádirat szerint. A Facebook eközben 2017-ben nyilvánosságra hozta, hogy orosz trollok több mint 100 000 dollár értékben vásároltak hirdetéseket a platformjukon a 2016-os választások alatt.

Oroszország globális beavatkozását bizonyos esetekben már dokumentálták, többek között Boszniában, Montenegróban és Albániában. Blinken távirata szerint az amerikai hírszerző közösség felülvizsgálata több mint két tucat országban történt orosz beavatkozásra terjedt ki.