Két és fél évvel a Covid-19 megjelenése után, amerikai tudósok figyelmeztetnek: egy nemrég felfedezett, Oroszországban élő patkósdenevérek által hordozott vírus szintén képes megfertőzni az embert, és mindeközben képes kikerülni a Covid-19 antitesteket és vakcinákat - olvasható a portálon.

A Khosta-2 nevű vírus a koronavírusok ugyanazon alkategóriájába tartozik, mint a SARS-CoV-2, és a PLoS Pathogens folyóiratban megjelent tanulmány szerint „aggasztó tulajdonságokkal” bír. A Washington Állami Egyetem (WSU) Paul G. Allen School for Global Health kutatói által vezetett csoport megállapította, hogy a Khosta-2 a SARS-CoV-2 vírushoz nagyon hasonlóan képes tüskés fehérjéivel megfertőzni az emberi sejteket.

Felfedezésük rávilágít arra, hogy olyan új vakcinák kifejlesztésére van szükség, amelyek nem csak a SARS-CoV-2 ismert változatai, például az omikron-variáns ellen irányulnak, hanem valamennyi szarbekovírus ellen védelmet nyújtanak - mondja Michael Letko virológus.

Az elmúlt években felfedezett több száz szarbekovírus közül a legtöbbet ázsiai denevérekben találták, de azok nem voltak képesek emberi sejteket megfertőzni.

Először úgy tűnt, nem veszélyes

A Khosta-1 és Khosta-2 vírusokat 2020-ban fedezték fel denevérekben az oroszországi Szocsi Nemzeti Park közelében. Kezdetben úgy tűnt, hogy azok nem jelentenek veszélyt az emberre, de további vizsgálatok során kiderült ennek az ellenkezője is.

Az új vírusból hiányzik néhány olyan genetikai jellemző, amivel megbetegíthet egy embert, de fennáll a veszélye annak, hogy a Khosta-2 egy másik vírussal, például a SARS-CoV-2-vel kombináltan pusztítást okozhat.

Letko és kollégái megállapították, hogy a Khosta-1 alacsony, míg a Khosta-2 magasabb kockázatot jelent az emberre, utóbbi ugyanis képes tüskefehérjével megfertőzni a sejteket. Most már csak az a kérdés, hogy a vírus képes-e kijátszani a korábbi koronavírus-fertőzések vagy a COVID-19 vakcinák által nyújtott immunitást.