Anasztaszija Vasziljeva, a Navalnij által támogatott orvosszervezet vezetője szerint „azonnali beavatkozásra van szükség”  - olvasható a portál cikkében.

Navalnij kezdetben hátfájásra panaszkodott, és azt mondta, kezdi nem érezni a lábait, később pedig arról számolt be, hogy folyamatosan magas láza van és köhög. Azt kérte, hogy saját orvosai megvizsgálhassák, amit azonban az orosz hatóságok megtagadtak, ezért a politikus 18 nappal ezelőtt éhségsztrájkba kezdett.

Asihmin szavaihoz hasonló tartalmú bejegyzést tett közzé a Facebookon Kira Jarmis, Navalnij szóvivője is. Azt írta, ügyvédeit hétvégenként nem engedik be a politikushoz, így nem jutnak róla semmiféle információhoz; attól tartanak, hogy hétfőre meghal.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hangos bírálóját januárban vették őrizetbe, amikor visszatért Németországból, ahol mérgezés miatt kezelték. Navalnij szerint az orosz kormány próbálta meg megölni, de ezt a Kreml következetesen tagadja. Több nyugat-európai laboratórium azonban megerősítette, hogy novicsok idegméreg került a szervezetébe tavaly augusztusban.

Navalnijnak két és fél évet kell sikkasztás miatt börtönben töltenie. Az eredetileg kiszabott felfüggesztett börtönbüntetését azért változtatták letöltendőre, mert megszegte a próbára bocsátás feltételeit: lábadozása idején nem jelentkezett személyesen az orosz hatóságoknál. Ő és támogatói már az eredeti ítéletet is politikailag motiváltnak nevezték.

Szombaton nyílt levélben fordult több mint 70 ismert személyiség Putyinhoz, orvosi kezelést követelve Navalnij számára. A levelet többek között aláírta J.K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője, Herta Müller, Louise Glück és Szvjatlana Alekszijevics Nobel-díjas írók, továbbá Björn Ulvaeus, az egykori svéd popeggyüttes, az Abba tagja, Benedict Cumbarbatch és Kristin Scott Thomas színművész, valamint Niall Ferguson és Simon Schama történés, valamint Nádas Péter író.