Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Oroszország gazdasága dögrováson van - a tőkebefektetések számottevő megcsappanása után az ipar teljesítménye is lecsökkent, a hitelezés pedig a bankrendszert sújtó válság begyűrűzése óta nem állt helyre. A GDP a Bloombergnek nyilatkozó elemzők korábbi várakozásainak megfelelő mértékben, 10,9 százalékkal zsugorodott a második negyedévben - ilyen mértékű visszaesésre korábban nem volt példa. Az első negyedévben az orosz szövetségi statisztikai hivatal 8,9 százalékos teljesítmény-csökkenést jelentett.

A Bank Rossziji elnöke, Szergej Ignatyev jelezte, akár még ebben a hónapban csökkenthetik a jelenleg 10,75 százalékos irányadó kamatot Oroszországban. A jegybankelnök szerint erre nem csak a rubel stabilitása, de az alacsony inflációs kockázatok is lehetőséget biztosítanak. Legutóbb augusztusban eszközölt kamatcsökkentést az orosz jegybank, ekkor 25 bázisponttal mérsékelték a rátát. A Bloomberg konszenzusa szerint szeptemberben szintén 25 bázispontos csökkentés valószínű.

A további kamatcsökkentés azért is létfontosságú az orosz gazdaság számára, mert az április óta tartó mérséklési ciklus egyelőre hatástalannak bizonyult a hitelezés újraindításában. Bár a pénzügyminiszter, Alexej Kudrin úgy véli, az orosz gazdaság a második negyedévben végre elérte a lejtő alját, sőt még a harmadik negyedévben újraindulhat a növekedés, az év egészére vetítve 9,5 százalékos GDP-csökkenést valószínűsít.

A rubel az idén 5,7 százalékkal értékelődött le a dollárral, s 9,2 százalékkal az euróval szemben. Az orosz deviza stabilizálása érdekében a Bank Rossziji a devizakészletek több mint harmadát öntötte a nemzetközi piacokra 2008 második fele óta,

Az orosz pénzügyminisztérium legújabb prognózisában jövőre már 1,6 százalékos GDP-növekedést vár szemben a korábbi, 1 százalékos bővülést valószínűsítő előrejelzésével. Medvegyev államfő azonban még óvatos - túl korai volna még stabil pozitív dinamikáról beszélni, s a gazdasági ösztönzések megszűntetésének sincs még itt az ideje.