Az orosz statisztikai hivatal hétfőn ismertetett előzetes adatai szerint a márciusi éves infláció 16,9 százalék volt a februári 16,7 százalék és a januári 15 százalék után. Az élelmiszerárak 23 százalékkal voltak magasabban, mint egy éve.

A fogyasztói árak 1,2 százalékkal nőttek márciusban februárhoz képest, amikor nagyobb, 2,2 százalékos emelkedést regisztráltak.

Oroszországban az infláció jelentős mértékben függ a rubel árfolyammozgásától, amit viszont részben a kőolaj ára befolyásol. Az elmúlt hónapokban a rubel árfolyamgyengülése megnyomta az importárakat, ami növelte az inflációt. Az elmúlt hetekben azonban a rubel erősödni kezdett, és ennek alapján a szakértők arra számítanak, hogy az orosz infláció hamarosan stabilizálódik, majd lassan csökkeni kezdenek a fogyasztói árak.

Hétfő kora délután a rubel 2014 december végi szintre erősödött a dollárral szemben, ami részben azzal állt összefüggésben, hogy csaknem 3 százalékkal, 56,50 dollárra emelkedett az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára. Röviddel 16 óra előtt 55,69 rubelt ért 1 dollár.