Theresa May belügyminiszter, Nagy-Britannia következő miniszterelnöke hirtelen azzal találta szembe magát, hogy őrült módon felgyorsult számára az idő - derül ki a Bloomberg cikkéből. A pártelnök-kormányfői posztért folyó verseny eredeti terve szerint szeptember 9-ére kellett volna felkészülnie a kormányzás átvételére, ám hétfő óta két hónap helyett két napja maradt erre a feladatra.

Ellenfele, Andrea Leadsom energiaügyi államtitkár váratlan visszalépése láthatóan megdöbbentette May kampánycsapatának tagjait. Ő maga birminghami előadásáról tartott London felé, amikor értesült róla, hogy napokon belül át kell vennie az ország vezetését. David Cameron miniszterelnök bejelentése szerint ez szerdán este történhet meg.

Nehéz választások

A legnehezebb feladata az lesz, hogy kit bízzon meg a Brexit-tárgyalások vezetésével, kire bízza a pénzügyminiszteri posztot a recesszióval fenyegetett országban, illetve ki vegye át tőle a belügyminiszteri tárcát. Ez utóbbi feladatkörébe tartozik a bevándorlási ügyek kezelése - a bevándorlás volt a legfőbb ok, ami miatt a britek többsége az EU elhagyására voksolt a múlt havi népszavazáson.

A befektetők azt akarják, hogy az új kormány imhol tegye világossá, mit akar elérni a Brexit-tárgyalásokon - jelentette ki Myles Bradshaw, az Amundi tőketársaság vagyonkezelője. Különösen megnehezíti ennek a feladatnak a megoldását, hogy May nem választásokon hatalomra került kormányfő lesz, hanem csupán a toryk konszenzusos vezetőjeként nyeri el ezt a posztot.

Lesz Brexit-főtárgyaló

May világossá tette, hogy külön miniszterre akarja bízni a Brexit-tárgyalások vezetését. További preferenciája, hogy az európai alapszerződés 50. cikkelye szerinti kilépési procedúrát csak 2017-ben indítsák el.

Nem befolyásolják azok az uniós vezetők, akik szerint azonnal hozzá kellene kezdeni válási folyamathoz. Ez a halogatás sem kerülte el a piaci szereplők figyelmét, akik nyilván nem rajonganak a jelenlegi gazdasági bizonytalanságért.

A pénzügyminiszteri poszt esélyes jelöltje - ha ezen poszton változást akar az új főnök - Philip Hammond külügyminiszter lehet. A jelenlegi pénzügyért, George Osborne-t May kritizálta azért, hogy nem hajt végre mély gazdasági reformokat. Azt is jelezte, hogy enyhíteni akarja a jelenlegi kormány megszorítópolitikáját, azaz elveti azt a célt, hogy 2020-ra többlettel zárjon a költségvetés.

Megregulázás lesz

Birminghami beszédéből az is kiderült, hogy mit ért reformok alatt. Azt ígérte hallgatóságának, hogy visszaszorítja a vállalatok adóelkerülését. Bővíteni akarja a kormány lehetőségét, hogy fellépjen a "ragadózó" vállalatfelvásárlások ellen. Növelné a munkavállalók beleszólását a cégek vezetésébe.

Nem biztos persze, hogy végre tudja hajtani a programját, ugyanis az ellenzéki erők, a Munkáspárt és a Liberális Demokraták is rendkívüli választások kiírását követelik, mondván: a Brexit győzelmét hozó népszavazással gyökeresen megváltozott Nagy-Britannia helyzete David Cameron tavaly májusi győzelme óta. Időt nyerhet viszont az új miniszterelnök azzal, hogy a munkáspártnál rendkívüli elnökválasztást tartanak.