Vasárnap reggel a muzulmán hívők elbarikádozták magukat az Al-Aksza mecset mellett, hogy megakadályozzák a zsidó látogatók érkezését. A rendőrség tömegoszlató eszközökkel, köztük gumilövedékekkel űzte el a jelentésük szerint feléjük köveket dobáló palesztinokat - írja az MTI.

Később több mint ezer zsidó látogató lépett a Templom-hegyre, ahol a zsidók első és második Szentélye állt, amelyet ezen a napon romboltak le i.e. 586-ban a babiloniak, majd i.sz. 70-ben a rómaiak.

A palesztin média szerint több palesztin aktivistát őrizetbe vettek a rendőrséggel történt összecsapások után. A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász elítélte és veszélyesnek nevezte az izraeli eszkalációt.

A Szentély pusztulásának évfordulója, tisa beáv a zsidó vallás legfontosabb böjt- és gyásznapja. Az egykori zsidó Szentély helyén a középkor óta az Al-Aksza mecset áll, az iszlám vallás Mekka és Medina után harmadik legszentebb helye.

A reggeli összecsapások után Naftali Bennett miniszterelnök helyzetértékelő megbeszélést folytatott Omer Barlev belbiztonsági miniszterrel és Kobi Sabtai rendőrfőkapitánnyal. A tanácskozáson a miniszterelnöki hivatal közleménye szerint a zsidók Templom-hegyi látogatásának folytatása és rend biztosítása mellett döntött.

Az egyezmények szerint a Templom-hegyet, arab nevén a Haram al-Sarifot muzulmánok felügyelik, de a biztonsági kérdésekért az izraeli rendőrség felel. A zsidóknak szabad látogatni, de tilos imádkozni ezen a helyen.

Május közepén a Templom-hegyen történt összecsapások vezettek az Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász szervezet közötti Falak őrzői hadművelethez. Izrael 1967-ben, a hatnapos háborúban foglalta el Jordániától Kelet-Jeruzsálemet, ahol az óváros és benne a Templom-hegy található.