A Napi Gazdaság cikke.

Joaquín Almunia, az EU pénzügyi biztosa (képünkön) a brüsszeli pénzügyminiszteri tanácskozáson felszólalva tegnap közölte, hogy egyértelmű és egységes szempontrendszert dolgoznak ki az eszközök értékelésére, létrehozzák azoknak a banki eszközöknek a listáját, amelyek részt vehetnek a programban és megszabják, milyen feltételeket kell teljesíteniük a bankoknak ahhoz, hogy támogatást kapjanak eszközök felvásárlása és az esetleges átalakítás révén.

Az egyes tagállamok maguk dönthetnek a támogatásról, de fontos, hogy egyetlen bank se jusson tisztességtelen előnyhöz és a tagországok ne akarjanak túltenni egymáson a bankmentő csomagok nagyságát tekintve - szögezi le a vitaanyag, amelyet az Európai Bizottság (EB) készített. A folyamatnak átláthatónak kell lennie, amiben az EB-nek is ellenőrző szerepet kell játszania. A bizottság, mint Almunia mondta, néhány héten belül közzéteszi konkrét javaslatait.

A megbeszélésen megvitatták az Európai Központi Bank (ECB) irányelvtervezetét is, amely szerint a kormányoknak az úgynevezett rossz bank létrehozásával egyidejűleg garanciát kell adniuk az értékpapírokra, hogy megtalálják a legköltséghatékonyabb módját a mérgező eszközöktől való megszabadulásnak. Egyelőre semmi jele annak, hogy vége felé közeledne a hitelválság - szögezi le jelentésében az ECB.

A tanácskozáson vita alakult ki az alkalmazandó eszközökről, de Christine Lagarde francia pénzügyminiszter szerint bíznak benne, hogy a hónap végéig megszületik a megállapodás. A kiadott közös nyilatkozat szerint a legfontosabb, hogy meginduljon a hiteláramlás. Emellett abban is egyetértés született, hogy a támogatásban részesülő bankoknak ugyancsak vállalniuk kell bizonyos kockázatot. Az EU vezetői várhatóan még februárban informális csúcstalálkozót tartanak, hogy megvitassák a válság elleni intézkedések összehangolását - jelentette be tegnap a soros cseh elnökség.

Emellett a G7 országok pénzügyminiszterei és jegybankelnökei e héten szombaton Rómában tanácskozást tartanak. A tegnapi megbeszélésen többen aggodalmukat fejezték ki, hogy a gazdaság élénkítésére irányuló törekvések a protekcionizmus megerősödéséhez vezetnek. Az EB-t aggasztja a francia autógyáraknak adott állami tőkeinjekció, amit hétfőn jelentettek be, és biztosítékokat vár arra nézve, hogy a lépés nem ütközik az uniós versenyszabályokba.